De politie viel vrijdag binnen in de serres van de tomatenkwekerij in Heivelden in Onze-Lieve-Vrouw-Waver. ©  Theo Derkinderen

15 zwartwerkers aangetroffen bij controle in tomatenkwekerij: twee mensen aangehouden

Onze-Lieve-Vrouw-Waver -

De politie en sociale inspectiediensten zijn vrijdag binnengevallen bij een tomatenkwekerij in Onze-Lieve-Vrouw-Waver (Sint-Katelijne-Waver). Ze troffen er vijftien zwartwerkers en enkele mensen zonder verblijfsvergunning aan. Twee mensen werden vrijdagavond nog voorgeleid bij de onderzoeksrechter en ook aangehouden. De arbeidsauditeur beticht hen onder meer van mensenhandel.

Theo Derkinderen

De inval gebeurde vrijdagvoormiddag. Naast manschappen van de federale en lokale politie kwamen ook medewerkers van de RSZ, RVA, Vlaamse Inspectie en de dienst Toezicht op de Sociale Wetten ter plaatse voor een grondige controle. Het ging om 75 politiemensen en meer dan tien sociale inspecteurs.

Die machtsontplooiing bleek geen overbodige luxe te zijn. “Op het moment van de inval waren er heel wat mensen aan het werk in het tuinbouwbedrijf en daarnaast ging het om een groot, uitgestrekt terrein”, zegt Gianni Reale, substituut van het arbeidsauditoraat. “Uit de eerste vaststellingen blijkt dat er vijftien mensen in het zwart aan het werk waren en dat er ook enkele illegaal in ons land verblijvende personen aan de slag waren. Daarnaast werd er ook veel cash geld - er is sprake van enkele tienduizenden euro - aangetroffen. Een geldsom die in beslag werd genomen.”

Aangehouden

Het onderzoek op het terrein van de tomatenkwekerij nam de hele voormiddag en nog een deel van de namiddag in beslag. Verscheidene werknemers werden ondervraagd door de speurders. Uiteindelijk pakte de politie vier personen op voor verhoor. Twee van hen werden vrijdagavond nog voor de Mechelse onderzoeksrechter Theo Byl geleid. Die besliste om de twee aan te houden.

“Het ging om ernstige inbreuken. Het arbeidsauditoraat heeft de onderzoeksrechter gevorderd voor inbreuken als zwartwerk en mensenhandel.”

De twee aangehouden personen zouden de verantwoordelijken van het bedrijf zijn.

Eerdere inval

Het is niet de eerste keer dat het gerecht binnenvalt bij tuinbouwbedrijven in de regio. Eind juni nog werd een soortgelijke controle uitgevoerd bij een bedrijf in de Bergstraat in Onze-Lieve-Waver. Toen ging het om een komkommer- en tomatenkwekerij. Bij de actie in juni werden 21 zwartwerkers - er was geen sprake van illegalen - aangetroffen en zaten de twee zaakvoerders ook enkele weken in voorhechtenis.

De inval van vrijdagochtend gebeurde in de Heivelden, letterlijk op wandelafstand van de Bergstraat. “De bedrijven liggen inderdaad vlak bij elkaar”, zegt de arbeidsauditeur. “Maar er is geen verband tussen beide onderzoeken. Het ging om twee aparte onderzoeken.”

De twee aangehouden personen verschijnen dinsdag voor de raadkamer. Die moet dan over hun verdere aanhouding oordelen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen