Geboren vertelster Lieve Joos van swingend verteltheater Pulcinella. 

Geboren vertelster Lieve Joos van swingend verteltheater Pulcinella. © kma 

Geboren vertelster zoekt luisterende oortjes

Broechem -

Lieve Joos van swingend verteltheater Pulcinella uit Broechem merkt dat de vertelkunst na de coronacrisis maar traag op gang komt. “En dat is jammer, want verhalen zijn balsem voor de kinderziel”, zegt de vertelpionier.

Kristin Matthyssen

We mochten niet meer zingen tijdens de lockdown. En ook verhalen vertellen aan kinderen in groep was verboden in volle coronatijd. Hoewel het nu wel opnieuw mag, merkt Lieve Joos dat veel scholen en organisaties aarzelen om vertellers uit te nodigen.

“Spijtig, want kinderen zeggen altijd ‘nóg’ als ik langskom. Verhalen zijn geestelijk voedsel voor kinderen.”

Lieve Joos was vroeger kleuterjuf op openluchtschool Sint-Ludgardis in Brasschaat. Van 1979 tot 2005 was ze vertelster in het Sprookjeshuis in Deurne, een project dat ze zelf opstartte. Vanaf 2005 was ze educatief assistent in het Provinciaal Groendomein Vrieselhof in Oelegem. Ze nam ook geregeld groepen stadskinderen op sleeptouw. “Ze waren dan boer voor één dag. We plukten groenten, maakten samen soep en dit alles eindigde met een verhaal.”

“Je hebt mensen die heel veel voor volwassenen vertellen, maar verhalen vertellen aan kinderen is de rode draad door mijn leven. Ik doe dat met hart en ziel, met heel mijn lichaam, omdat ik weet wat kinderen graag horen. Ik heb ook op al hun vragen een antwoord. Ik verwen ze niet met spekjes, maar met verhalen, en merk dat ik ze zo rustig kan maken”, vertelt Lieve, terwijl vanop haar openstaand terras het kindergekwetter op de aangrenzende schoolspeelplaats te horen is. Eigenlijk zou ze zelfs vanaf haar balkon kunnen vertellen. “Ja, ik zit hier wel in mijn biotoop”, lacht ze. “Ik voel me trouwens zelf nog een kind van zeven.”

Er bestaan foto’s waarop Lieve te zien is als ze een zaal in een cultureel centrum met 300 kinderen stil krijgt. “Tijdens de lockdown heb ik zelf gemerkt dat ik energie uit dat vertellen tank. Samen met muzikanten Jennik Verlinden en Joke Van Tilborg uit Ekeren breng ik met Pulcinella muzikaal verteltheater. We hadden net onze voorstelling Ridders en Draken klaar toen de coronacrisis losbrak. En we werken ook aan een voorstelling over een ridder die niet wilde vechten.”

De muzikanten van Pulcinella mochten een zoontje verwelkomen. 

De muzikanten van Pulcinella mochten een zoontje verwelkomen. ©  kma

Wat wel een heel leuke verrassing was dit voorjaar: Joke en Jennik die elkaar via Pulcinella leerden kennen, verwelkomden een zoontje Charlie op 26 mei. “Het geboortekaartje in een sprookjesachtig bos doet me denken aan het verhaal over een bos waar de bomen kunnen wandelen naar de plaatsen waar ze graag staan en de dieren gezellig samenleven, tot er ineens een kindje zomaar uit de lucht komt vallen”, zegt Lieve.

Wil u weten hoe dat verder gaat? Bel dan Lieve Joos. Grote groepen of kleine groepen, op het mos of in het toverbos, in de klas of in het gras, mogen Pulcinella contacteren als ze naar verhalen snakken.

www.pulcinella.be of tel. 0495-64.81.43 (Lieve Joos)
De schattige vertelkast van Lieve Joos. 

De schattige vertelkast van Lieve Joos. ©  kma

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio