De digitaal gerestaureerde plafondschildering in de Chinese pagode in het Boekenbergpark is nauwelijks te onderscheiden van het originele werk. 

De digitaal gerestaureerde plafondschildering in de Chinese pagode in het Boekenbergpark is nauwelijks te onderscheiden van het originele werk.  © Joris Herregods

Digitale restauratie haalt plafondschildering van Chinese pagode in Deurne terug

Deurne -

De Chinese pagode in het Boekenbergpark heeft er met een digitaal gerestaureerde plafondschildering een nieuwe publiekstrekker bij.

De restauratie gaat om de installatie van een replica van de authentieke plafondschildering van Willem-Jacob Herreyns. Die hing decennia tegen het plafond van de Chinese pagode. Het oorspronkelijke werk is verloren gegaan.

Daarom werd het werk digitaal gerestaureerd, ingekleurd en terug gemonteerd. Dat gebeurde op basis van een archieffoto van Frans Van de Poel uit 1910. Daarop is de originele schildering duidelijk te zien. Dankzij de digitale restauratie kunnen bezoekers zien hoe het plafond van de pagode er in de beginperiode uitzag.

De Chinese toren of pagode in het Boekenbergpark werd in het begin van de negentiende eeuw gebouwd in opdracht Jan Willem Smets. Deze rijke bankier en ondernemer dreef onder meer handel met China. het is daardoor dat hij zich liet inspireren om een pagode te laten bouwen op wat toen zijn domein was.

Vorig jaar werd de pagode opgenomen in een toeristische route doorheen het park. Op zes infoborden wordt de geschiedenis van het gebouw verteld. De digitale restauratie van de plafondschildering is een nieuwe stap in de herwaardering van de pagode. pvdp

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio