Een oude bunker in het Rivierenhof is omgebouwd tot uitkijkpunt. 

Een oude bunker in het Rivierenhof is omgebouwd tot uitkijkpunt. ©  Jan Van der Perre

Oude bunker in Rivierenhof wordt uitkijkpunt

Deurne -

Met resthout uit de Antwerpse haven en snoeihout uit het Rivierenhof is een bunker uit de Tweede Wereldoorlog omgebouwd tot een houten landmark in het park. De constructie doet ook dienst als uitkijkpunt.

Patrick Van de Perre

De bunker in de moestuin van de kinderboerderij werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebouwd als onderdeel van de verdediging van Duitse Erla-fabriek in Mortsel. Sindsdien is het restant van de betonnen constructie een stille getuige van de oorlog.

“Het uitkijkpunt is de afgelopen twee weken gebouwd met eenvoudige materialen. Er is gebruikgemaakt van resthout uit de haven. Ook snoeihout uit het park zelf is in de constructie. Daarmee is het een duurzaam project, waarbij de circulaire economie centraal staat”, zegt de verantwoordelijke publiekswerking provinciale groendomeinen Eveline Sierens.

Het project is onderdeel van de summerschool Re-Claiming ground. Dat is een organisatie van de opleiding architectuur op de Universiteit Antwerpen. Het uitkijkpunt is permanent en kan door wandelaars bezocht worden.

Inspiratie op de kaaien

Twaalf dagen lang bogen zestien architectuurstudenten zich over een nieuwe toekomst voor de bunker op de kinderboerderij. “We werkten voor deze workshop volgens de design & build-aanpak. Dat is een principe in de architectuur waarbij eerst wordt nagedacht over het design, meteen erna wordt er gebouwd”, legt docent Mario Rinke van de UAntwerpen uit.

De studenten, toekomstige architecten uit binnen- en buitenland kregen eerst een theoretische inleiding en leerden vervolgens hoe hout te bewerken. “We gingen ook kijken naar bekende structuren uit hout in Antwerpen. De Carrousel op de kaaien is er daar één van” aldus nog Mario Rinke.

Het project is onderdeel van de herwaardering van de kinderboerderij in het Rivierenhof. “We worden hier op verschillende manieren geconfronteerd met erfgoed. Door het planten van vergeten groenten en het houden van verschillende runderen”, zegt Eveline Sierens.

www.uantwerpen.be/reclamiming-ground

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio