Een kapotgeblazen wiek in februari 2020 bij de passage van voorjaarsstorm Dennis. 

Een kapotgeblazen wiek in februari 2020 bij de passage van voorjaarsstorm Dennis. ©  De Brakken

Meer dan 50.000 euro om wieken te repareren die storm Dennis kapot blies

Oelegem -

Heemkring De Brakken uit Oelegem kreeg op valreep voor de Open Monumentendag van zondag nog goed nieuws. De Vlaamse overheid kende een premie van meer dan 51.000 euro goed om de wieken van de windmolen van Oelegem te restaureren die in februari 2020 door storm Dennis werden weggeblazen.

Storm Dennis takelde vorig voorjaar de windmolen van Oelegem lelijk toe. Het monument verloor drie wieken en ook de zeilen werden gescheurd. Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele keurde nu een premie van 51.823,07 euro goed waarmee de gemeente Ranst de stormschade aan het gevlucht, het geheel van wieken en het wiekenkruis, kan laten herstellen. Het buitenschrijnwerk krijgt ook een nieuwe lik verf. Na die werken zal Oelegem eindelijk een maalvaardige windmolen hebben.

Zondag 12 september doet De Brakken met de windmolen en het bakhuis trouwens mee aan de Open Monumentendag. Je kan er ook alles vernemen over de verplaatsing van de Mariakapel van de Vlotstraat naar de site naast het kerkhof aan de windmolen afgelopen voorjaar. 

Ook de zeildoeken raakten beschadigd. 

Ook de zeildoeken raakten beschadigd. ©  De Brakken

kma