Patrick Van Assche wordt niet langer beschouwd als fractieleider van Vlaams Belang Brecht. Hij is dat veertien jaar geweest. 

Patrick Van Assche wordt niet langer beschouwd als fractieleider van Vlaams Belang Brecht. Hij is dat veertien jaar geweest. © Elke Lamens

Fractie Vlaams Belang Brecht valt uit elkaar: “Het is voorbij tussen ons, maar we werken voort voor onze kiezers”

Brecht -

Het zit er bovenarms op tussen Vlaams Belang-raadsleden Christel Van Akeleyen en Marianne Van den Lemmer en fractieleider Patrick Van Assche. Aanleiding was een brief in de gemeenteraad van 8 april. Het water tussen hen is veel te diep. Ze zitten niet meer naast elkaar in de gemeenteraad.

Bij de jongste verkiezingen haalde de partij nog vier zetels en werd daarmee de derde grootste van Brecht. Maar tussen de vier raadsleden botert het niet meer. Op donderdag 14 mei 2020 stapte Ilse De Beuckelaer uit de fractie en zetelt sindsdien als onafhankelijke in de gemeenteraad. Sinds 9 september 2021 gaan Christel Van Akeleyen en Marianne Van den Lemmer hun eigen weg binnen de fractie.

Het begon allemaal met een brief die Patrick Van Assche op de gemeenteraad van 8 april liet voorlezen door voorzitter Leo Nicolaï. “Diepe minachting, depreciatie en geringschatting. Hij vroeg om onze zitpenningen af te nemen en betichtte ons van fraude en bedrog. Dat was een brug te ver”, schetst Marianne Van den Lemmer.

“Ruim vijf maanden hebben we hem gevraagd om hierover een gesprek aan te gaan. Maar hij heeft dat niet gedaan. Integendeel, hij blijft ons denigreren. We hadden verontschuldigingen verwacht, niet alleen tegenover ons, maar ook tegenover de voorzitter en burgemeester, maar die zijn er niet gekomen. Wij beschouwen Patrick Van Assche dan ook niet langer als de fractieleider van Vlaams Belang Brecht”, benadrukt afdelingsvoorzitter Christel Van Akeleyen.

Digitaal versus handopsteking

“Onze fractie heeft nu geen officiële woordvoerder meer, maar ik werk verder tot het einde van de legislatuur”, stelt Van Assche van zijn kant. Hij is veertien jaar fractieleider geweest. “Met mijn brief wilde ik alleen een onverkorte toepassing van het huishoudelijk reglement zoals dat in november was goedgekeurd. Daarin staat dat er digitaal wordt gestemd en dat het niet langer kan met handopsteking.”

Marianne Van den Lemmer.

Marianne Van den Lemmer. © RR

“We hebben eerst beslist om tegen het reglement te stemmen, maar op de zitting zelf hebben we beslist om voor te stemmen. Ook Christel en Marianne. Groot was dan ook mijn verbazing dat ze daarna bleven weigeren om digitaal te stemmen en te vergaderen. Na vier maanden aandringen en een aanhoudende njet, ik heb zelfs de avond voor de zitting nog met hen gebeld, bleven ze daarbij. Daarom heb ik de brief naar de voorzitter gestuurd.”

“Het kan niet zijn dat een burgemeester en voorzitter uitzonderingen op het huishoudelijk reglement toestaan. Hoe zouden de andere partijen reageren als Christel en Marianne nu in september zouden blijven stemmen met handopsteking? Dat was ook geschrapt uit het reglement. Ze zouden ons aanvallen met ‘jullie zijn niet democratisch’ en ze zouden nog gelijk hebben ook.’”

Nieuw bestuur?

In een reactie op de brief van de twee Vlaams Belang-raadsleden stelde Van Assche dat het voor hem een afgesloten hoofdstuk is en dat de discussie nu ook zonder voorwerp is. “De interne controles binnen Vlaams Belang wérken en in the end heeft de democratie gezegevierd: iedereen stemt elektronisch. De regelgeving is er voor iedereen en moet door iedereen op dezelfde wijze nageleefd worden.”

Afdelingsvoorzitter Christel Van Akeleyen.

Afdelingsvoorzitter Christel Van Akeleyen. © RR

“Hij stelt dat we de brief in een emotionele opwelling hebben geschreven. Dat klopt niet. Dit was weloverwogen, we hadden dit zelfs laten agenderen”, beklemtoont Van Akeleyen.

De voorzitter van de gemeenteraad wil bemiddelen. “Daarvoor is het te laat. Het is voorbij”, bevestigen Van Akeleyen en Van den Lemmer. “Wij blijven wel de belangen van onze kiezers in de raad verdedigen, alleen niet meer samen met Patrick.”

Het bestuur van Vlaams Belang Brecht is intussen on hold gezet door Vlaams Belang nationaal. “Er zal een nieuw bestuur komen. Hopelijk duurt het niet te lang meer, want anders vrees ik voor het voortbestaan ervan in Brecht. Op deze manier kunnen we niet naar de kiezer in 2024.”

(ella)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio