Kasteel Scherpenstein rond 1930. 

Kasteel Scherpenstein rond 1930. © rr

OMD: van verdwenen kasteel tot art deco cinema

Hemiksem, Schelle, Boom, Rumst -

Ter gelegenheid van de Open Monumentendag, op zondag 12 september, kan je in de Rupelstreek op pad in Hemiksem, Boom en Rumst. Je komt meer te weten over het verdwenen kasteel Scherpenstein in Schelle, je kan de gerestaureerde Franse vijvers in Boom bewonderen of een bezoek brengen aan de vroegere cinema Roxy Palace in Rumst en ’t Papscholeke in Reet.

Met een knipoog naar het programma “Buurman, wat doe je nu?” gaat de heemkring Heymissen een keer gluren bij de buren van Schelle en brengt de vereniging het verdwenen kasteel Scherpenstein in woord en beeld. De heemkring heeft haar lokalen in de Sint-Bernardusabdij die een naaste gebuur was van het kasteel aan de andere kant van de Vliet. Het kasteel met hovingen ging over in verschillende handen en onderging vele verbouwingen om ten slotte te worden afgebroken in 1967. De tentoonstelling wordt opgezet met de steun van de heemkring Scella en is ook nog op zondag 3 oktober te bezoeken.

Franse vijvers

In Boom is een programma gebouwd rond de gerestaureerde Franse vijvers aan de rand van het gemeentelijk park. Architectuur Liefhebbers Boom organiseert er architectuurwandelingen met vaste startmomenten om 10.30, 13.30, 15 en 16.30u. Doorlopend zorgen goochelaars van Blue Magic Boom en Toneelgroep Harlekijn voor animatie en er loopt ook een tentoonstelling van Fotoclub Argus en Bosstraat. ’s Avonds organiseert Ubuntu Festival er het lichtspektakel ‘Parkfeeëriën’ met ook een muzikaal luik.

De art deco cinemazaal Roxy Palace.

De art deco cinemazaal Roxy Palace. © Joris Herregods

In Rumst kan je een bezoek brengen aan de art deco cinema Roxy Palace waar uitzonderlijk het balkon wordt opengesteld, ‘t Papscholeke (Reet) en museum Rupelklei (Terhagen). Dat kan ook tijdens Rondje Rumst, een individuele fietstocht van ongeveer 20 kilometer, waarbij ook kan worden gestopt op de plattelandsmarkt in Reet.

De activiteiten vinden het merendeel plaats van 10 tot 17u, in de heemkring Heymissen tot 18u.

(bar)

MEER OVER

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio