Het in aanbouw zijnde zwembadgebouw. 

Het in aanbouw zijnde zwembadgebouw. © RR

Nieuwe retributies zwembad goedgekeurd

Aartselaar, Rupelstreek -

De gemeenteraad keurde de nieuwe tarieven voor het schoolzwemmen goed. Voor leerlingen van gemeenten uit de Rupelstreek die niet bijdragen aan de bouw van het nieuwe bad wordt het bedrag meer dan verdubbeld.

 

Volgens het oorspronkelijke schema zou het nieuwe zwembad aan de Kleistraat deze tijd zijn opengegaan. Maar zoals op zowat elke langdurige bouwwerf heeft corona ook hier voor vertraging gezorgd. Die opening is nu voorzien in het voorjaar 2022.

Toch is het voor sportschepen Bart Lambrecht (N-VA) nu reeds het ideale moment om de tarieven voor het schoolzwemmen vast te leggen. “Die gelden dus nu reeds voor het schoolzwemmen in ons oude bad”, zegt de schepen. “Het zou immers een hele onduidelijke rompslomp zijn om de tarieven in de loop van het schooljaar te moeten wijzigen.”

Minder beschikbare uren

Ook wat betreft de beschikbare uren schoolzwemmen is er een belangrijke wijziging. “Tot voor dit schooljaar zwommen de scholen van Niel en Hemiksem hoofdzakelijk in het zwembad van Hemiksem. We willen met de bouwende partners vermijden dat we in het midden van het schooljaar de zwemschema’s en uurroosters zouden moeten wijzigen. Daarom gaat de nieuwe bezetting al vanaf de start van dit schooljaar in.”

Voor de scholen van de niet-bouwende gemeenten is dat dus slecht nieuws, want zij raken hun oorspronkelijke uren kwijt. Dat geldt voor scholen uit Rumst en Boom die nog slechts een fractie van het beschikbare zwemwater over houden. Zij zullen daar bovendien vanaf nu een pak meer moeten betalen.

Verlies beperken

De schepen argumenteert deze beslissing met het feit dat een zwembad de facto verlieslatend is. “We willen als bouwende gemeenten dat exploitatieverlies beperken tot 300.000 euro per jaar. Het resterende schoolzwemwater onbenut laten is dus geen optie, maar het aan een zelfde prijs verkopen voor scholen uit niet-deelnemende gemeenten kan natuurlijk ook niet.”

Na intensieve onderhandelingen werd beslist dat zij 6 euro per leerling per beurt moeten betalen. De prijs voor leerlingen uit de wel mee bouwende gemeenten bedraagt 3 euro per leerling. Elke bouwende gemeente kan zelf bepalen of ze een deel daarvan bijpast voor haar leerlingen.

Met het Atheneum van Boom zijn rechtstreekse afspraken gemaakt, onder meer voor hun sportafdeling waarvoor 4 euro per zwembeurt wordt aangerekend.  (JEF WIJCKMANS)

MEER OVER

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio