Na een beperkte opendeur in 2020 belooft deze editie goed gevuld te zijn. 

Na een beperkte opendeur in 2020 belooft deze editie goed gevuld te zijn. © Filip Spoelders

Urania duikt in de geschiedenis van de sterrenkunde

Hove -

Volkssterrenwacht Urania uit Hove houdt van vrijdag tot en met zaterdag zijn opendeurdagen. Onder het thema Astronomen van bij ons: beroemd maar soms vergeten duikt het in het verleden van de sterrenkunde.

Urania geeft aan dat Vlaanderen in het verleden verschillende beroemde astronomen had die vandaag amper bekend zijn. Daarom is Michiel Coignet uit Antwerpen de centrale figuur van de tentoonstelling en de zoektocht dit weekend. Later in de geschiedenis volgen onder andere Ferdinand Verbiest, die de keizerlijke sterrenwacht van Peking bouwde, Adolphe Quetelet, stichter van de Koninklijke Sterrenwacht, en Georges Lemaître, grondlegger van de big-bangtheorie. Bij een lezing vrijdagavond komen deze namen zeker aan bod. Op zaterdag wordt de werking van het astrolabium uitgelegd en op zondag volgt een infomoment over de James Webb ruimtetelescoop die binnenkort gelanceerd wordt.

Het programma

Naast deze items is het programma gedurende drie dagen gevuld met onder andere de voorstelling van de Urania Mobiel-wagen, een bezoek aan het planetarium en het kijken door telescopen. Urania is vrijdag geopend van 19.30 tot 23 uur, zaterdag van 14 tot 23 uur en zondag van 14 tot 18 uur. Het volledige programma staat op www.urania.be. (fisp)