©  Robert Michael/dpa-Zentralbild/d

Partij van Angela Merkel nog steeds op achterstand in de peilingen Duitse verkiezingen

Ruim twee weken voor de Duitse parlementsverkiezingen blijven de vooruitzichten voor de christendemocraten van Angela Merkel somber. Het samenwerkingsverband van haar CDU en zusterpartij CSU krijgt in een vrijdag gepubliceerde peiling de steun van 22 procent van de respondenten en loopt daarmee 3 procentpunt achter op de sociaaldemocratische SPD van minister van Financiën Olaf Scholz.

ckaBron: BELGA

De Groenen liggen in de peiling op 17 procent, de liberalen van de AfD op 11 procent, die Linke op 6 procent. De peiling is uitgevoerd in opdracht van de Duitse zender ZDF. 

De unie van CDU/CSU krijgt al langer flinke klappen in de peilingen en dat zorgt voor grote bezorgdheid binnen het christendemocratische kamp. Merkel, die na zestien jaar als bondskanselier stopt, benadrukte donderdag dat de uitkomst van de verkiezingen nog niet vaststaat. Ze zei dat de campagne nog in volle gang is.

Die campagne verloopt niet vlekkeloos voor de beoogde opvolger van Merkel, Armin Laschet. Die betuigde donderdag tijdens een gesprek met kiezers op televisie nogmaals spijt voor een incident na de watersnood van eerder dit jaar. De premier van de deelstaat Noordrijn-Westfalen stond toen te lachen in het rampgebied tijdens een speech van president Frank-Walter Steinmeier.

Laschet legde tijdens het programma van zender ZDF uit dat hij destijds niet hoorde waar Steinmeier over sprak. “Iemand die naast me stond zei iets doms en daar moest ik om lachen”, zei de kanselierskandidaat, die erkende een fout te hebben gemaakt. “Het ergert me. Het was dom. Maar ik kan het niet meer ongedaan maken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER