De Singel haalt bekend beeld van Jan Fabre van dak na klachten tegen kunstenaar: “Beeld is niet meer relevant”

Het beeld ‘De man die de wolken meet’ is weg uit De Singel. ‘”Vanwege de klachten tegen Jan Fabre was dit beeld niet op zijn plaats op een kunstschool”, zegt directeur Hendrik Storme vrijdag in De Standaard.

Bron: De Standaard

De man die de wolken meet stond als een kroon op De Singel in Antwerpen. Maar tijdens renovatiewerken aan de gevel in maart, is het beeld van het dak verwijderd. Iets waar De Singel nooit zelf ruchtbaarheid aan heeft gegeven. “Een beeld van een kunstenaar die zichzelf in the picture zet, sluit minder aan bij onze ge­actualiseerde visie op ons beeldenpark”, verklaart directeur Hendrik Storme nu.

De kunstenaar die zichzelf met dit kunstwerk verheerlijkt, kwam eerder bovendien in opspraak. In 2018 beschuldigden twintig (ex-)medewerkers en ­stagiairs Fabre van seksisme, machtsmisbruik en grensoverschrijdend gedrag. “In onze ­gebouwen wordt ook aan kunstonderwijs gedaan. Kunststudenten geven hier het beste van ­zichzelf en stellen zich soms ­letterlijk bloot. De klachten ­tegen Fabre sterken ons in de overtuiging dat dit beeld hier niet op zijn plaats staat.”

LEES OOK. Jan Fabre: een carrière vol met controverse, van gooien met katjes tot 600 kilo vlees

Algemeen directeur van De Singel Hendrik Storme 

Algemeen directeur van De Singel Hendrik Storme ©  Patrick De Roo

Een andere reden die De Singel aanhaalt is dat het werk al een tijdje niet meer uniek is. “Het beeld van Jan ­Fabre is minder relevant dan weleer. Er staan verschillende versies op publieke plaatsen. De uniciteit is weg en het heeft aan scherpte en poëzie ingeboet”, zegt directeur Storme.

In juni van dit jaar besliste het Antwerps ­arbeidsauditoraat om Fabre te vervolgen. De zaak wordt op 21 september ingeleid voor de correctionele rechtbank van Antwerpen.

Van het beeld ‘De man die de wolken meet’ bestaan er intussen verschillende versies. De figuur vertoont opvallende gelijkenissen met jan fabre zelf 

Van het beeld ‘De man die de wolken meet’ bestaan er intussen verschillende versies. De figuur vertoont opvallende gelijkenissen met jan fabre zelf ©  jvdv

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio