Erwin Buys en Minneke Van Campen met hun dochters Louise en Marie in de nieuwe VCRB Gallery te midden van werk van alle huisartiesten. 

Erwin Buys en Minneke Van Campen met hun dochters Louise en Marie in de nieuwe VCRB Gallery te midden van werk van alle huisartiesten. ©  Jan Van der Perre

Jarige VCRB Gallery opent in De Burburestraat: fotostudio omgetoverd tot galerie

Antwerpen -

In een riante ruimte in de De Burburestraat huist voortaan VCRB Gallery. Het is de nieuwe naam voor Galerie Van Campen & Rochtus die twintig jaar geleden om de hoek van start ging. Er is niet alleen een nieuwe locatie en een nieuwe naam, ook een uitgebreid jong team met internationale ambitie.

Twintig jaar is een cruciale leeftijd voor een kunstgalerie, vaak een kantelpunt. Dat besefte ook Minneke Van Campen die in 2001 een galerie begon in de Verschansingstraat. Dat deed ze in samenwerking met haar partner Erwin Buys en vennoot Luc Rochtus. De galerie verhuisde nadien naar de Leopold De Waelplaats en opende in Knokke een tweede locatie. Nu werd het tijd voor een nieuwe sprong.

“We waren er al enkele jaren mee bezig, maar dan kwam alles bij elkaar. Door corona hadden we extra tijd om na te denken en ons voor te bereiden”, blikt Minneke Van Campen terug. “We zaten op een toplocatie maar omdat we ingebed waren in het hoofdkwartier van vastgoedontwikkelaar Vooruitzicht waren we toch niet zo goed zichtbaar. Toen Vooruitzicht ons liet weten dat het in de toekomst graag wil uitbreiden, zagen we dat als een signaal en gingen we op zoek naar een ander pand.”

Fotostudio Felix Tirry

Nadat ze per toeval op het spoor van De Burburestraat 14 was gekomen, viel de beslissing snel. In het opvallende pand waarin sinds de jaren vijftig een koffiebranderij en een garage waren gevestigd, hadden de bekende kunstfotograaf Felix Tirry en jazzzangeres Yvonne Walter hun studio. Ze maakten plannen om af te bouwen. Mits renovatie en modernisering wenkte een royale tentoonstellingsruimte met karakter en mogelijkheden.

“Deze locatie voelt als een godsgeschenk waar wij al onze nieuwe plannen kunnen realiseren”, denkt Minneke, die inmiddels in de galerie fulltime versterking kreeg van haar echtgenoot Erwin Buys en hun jongste dochter Louise, terwijl oudste dochter Marie achter de schermen bijspringt. “Met deze nieuwe ruimte kunnen we nog een stapje hoger zetten. We kunnen banden smeden met buitenlandse collega’s en onze artiesten sterker internationaal verdedigen. De ruimte is ook groot genoeg en volledig geëquipeerd voor ontvangsten te midden van kunst en ontmoetingen met onze kunstenaars.”

Platform

Misschien wel de belangrijkste vernieuwing is de opening van een tweede zaal op de verdieping. Daar zal dochter Louise onder de naam The Platform jonge artiesten een forum geven. Als eerste koos ze drie vrouwen, Axelle Lenaerts, Bieke Buckinx en Alexandra Puscas, respectievelijk studenten van de academies van Gent, Brussel en Antwerpen. “The Platform moet een startbaan worden voor jong geweld”, gelooft Louise. “We geven ze de ruimte en alle kans. Als het klikt zullen we ze zeker opnieuw uitnodigen en kijken wat er op langere termijn mogelijk is.”

Louise koos schilderijen van Bieke Buckinx voor The Platform.  

Louise koos schilderijen van Bieke Buckinx voor The Platform.  ©  Jan Van der Perre

“We gaan naast schilderkunst, tekeningen, sculptuur en fotografie ook video tonen, nieuwe dingen en toch trouw aan ons DNA met een voorliefde voor figuratie. Pure conceptuele kunst zal je bij ons niet vinden”, zegt Minneke. ‘Maar het is wel de bedoeling dat we met jonge kunstenaars ook een jong publiek aanspreken. Dat zijn de kopers en de verzamelaars van de toekomst’, gelooft Erwin Buys. “Wij worden zelf ouder, maar de galerie blijft jong.”

VCRB Gallery en The Platform openen zaterdag 11 september de deuren.

www.vcrbgallery.be

Nog Antwerpse galeries schrijven nieuw hoofdstuk

The Ballroom, een Borgerhoutse galerie in Brussel.  

The Ballroom, een Borgerhoutse galerie in Brussel.  ©  RR

Onder de naam Ballroom Gallery openen de Borgerhoutse galeries Base-Alpha en DMW samen een ruimte in Brussel. Ballroom bevindt zich in de Koningsstraat, vlak bij het bekende Astoria-hotel. Met het extra platform willen galeriehouders Bart Vanderbiesen en Ida Wollens hun vooral Antwerpse huisartiesten in contact brengen met de grote internationale gemeenschap in de hoofdstad. De twee Borgerhoutse galeries werkten eerder al nauw samen met de organisatie van het Ballroom Project dat doorgang vond tijdens de drie voorbije edities van Antwerp Art. De nieuwe Ballroom Gallery in Brussel begint met een overzicht van alle huisartiesten en zal daarna telkens een artiest van Base-Alpha samenbrengen met een van DMW.

Ook Galerie Callewaert-Van Langendonck gaat een nieuw hoofdstuk schrijven. De galerie in de Wolstraat en de Sint-Jacobsstraat zette sinds 2012 een oude generatie abstracte kunstenaars opnieuw op de kaart. Op 17 november start Yoeri Vanlangendonck met enkele vrienden Galerie Ponti, die uitsluitend jonge, hedendaagse artiesten zal lanceren. Het pand in de Wolstraat 23 zal daarvoor aangepast worden met ook presentatieruimte in de middeleeuwse kelder. De Sint-Jacobsstraat 17 wordt verder uitgebouwd als centrum van abstracte kunst. (fh)