Het Tivolikasteel in Mechelen krijgt een buitenrestauratie. 

Het Tivolikasteel in Mechelen krijgt een buitenrestauratie. © Dirk Vertommen

Bijna 700.000 euro Vlaamse steun voor restauratie van onroerend erfgoed in Mechelse regio

Mechelen, Puurs-Sint-Amands, Lier, Heist-op-den-Berg -

De Vlaamse regering maakt een bedrag van ruim 686.000 euro vrij voor verschillende restauratiewerken aan onroerend erfgoed in de Mechelse regio. Zo worden de goten van de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk in Mechelen vervangen en krijgt het kasteel Tivoli een buitenrestauratie.

Stijn Van de Sande

“Dankzij de standaardpremie kunnen eigenaars van onroerend erfgoed via een vereenvoudigde procedure snel ondersteuning krijgen om hun erfgoed te onderhouden”, zegt Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA). “Ik ben erg blij dat er massaal gebruikgemaakt wordt van die nieuwe regel om het erfgoed in goede conditie te houden. Dat is de beste manier om dure restauraties in de toekomst te vermijden”

De minister zette het licht op groen voor financiële steun aan zes projecten in de Mechelse regio, goed voor een totaalbedrag van precies 686.209,35 euro. 175.000 euro is er voor het vervangen van de goten van de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk in Mechelen. Voor de gevelrestauratie van het Cellebroedersklooster in de Dijlestad werd dan weer 125.000 euro toegewezen. De gevelsluiting van het binnenhof en de voorgevel van het beschermde klooster worden hersteld.

Nog in Mechelen plant de stad ook enkele hoogdringende werken aan de buitenzijde van het kasteel Tivoli, in het Tivolipark. Voor de buitenrestauratie van het kasteel wijst de Vlaamse regering een subsidie van iets meer dan 93.000 euro toe. Een iets kleiner bedrag van zo’n 89.000 euro is er voor de gevel- en dakrestauratie van burgerhuis De Vier Gekroonden in Lier.

Verder wordt er bijna 54.000 euro toegewezen voor de restauratie van het dak van het kasteel Ter Laeken in Heist-op-den-Berg en er wordt maar liefst 150.000 euro vrijgemaakt voor de restauratie van het fort van Liezele (Puurs-Sint-Amands). “Met de premie wordt onder meer de dakbedekking onder handen genomen. Die werken zijn nodig om verdere waterinfiltratie en waterschade te voorkomen”, aldus minister Diependaele. (svds)MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio