Zowel de N16 als de E19 kruist Battel en dat zorgt al jaren voor geluidshinder bij omwonenden. 

Zowel de N16 als de E19 kruist Battel en dat zorgt al jaren voor geluidshinder bij omwonenden. © Joris Herregods 

Minister Somers over geluidsoverlast in Battel: “Er komen nieuwe metingen”

Mechelen -

De Vlaamse overheid plant dan toch nieuwe geluidsmetingen in Mechelen en dus ook in Battel. Vlaams minister Bart Somers (Open Vld) zorgde maandagavond tijdens de gemeenteraad in de late uurtjes voor een verrassing door te zeggen dat hij dat “via een gunstige wind” had opgevangen. Zijn woordvoerder bevestigt dat ze er komen. Geluidsschermen zijn volgens schepen van Milieu Marina De Bie (Vld-Groen-m+) alvast geen oplossing.

Sven Van Haezendonck

LEES OOK: Overheid baseert zich voor studie naar geluidshinder in Battel op metingen uit 2006

Al twintig jaar klagen Battelaars over de geluidshinder die het vele verkeer op de E19 en het Battelcomplex (N16) met zich meebrengt. Sinds een tussenkomst van Vlaams Parlementslid Freya Perdaens (N-VA) staat het dossier opnieuw hoog op de politieke agenda. Zo hoog dat bevoegd minister Lydia Peeters (Open Vld) een nieuwe akoestische studie beloofde. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) maakt er werk van.

Daarmee is de kous niet af, want het zit de Mechelse oppositiepartij CD&V dwars dat de overheid zich voor die studie baseert op oude metingen. Daarover kwam haar fractieleider Stefaan Deleus maandagavond nog eens tussen tijdens de gemeenteraad. “De studie blijkt enkel een technische studie, want de overheid gebruikt metingen uit 2006 en extrapoleert die in een computermodel. Dat is natuurlijk niet correct”, zegt Deleus.

Metingen vrijwilligers

De oppositieleider verwijst naar de omgevingsfactoren die gewijzigd zijn. “Ik verwijs alleen nog maar naar de lus van de R6, waar de bomen verdwenen zijn en een winkelcomplex in de plaats komt. Wij vinden dat de inwoners van Battel en Stuivenberg recht hebben op een eerlijke meting”, legt Stefaan Deleus uit. “Bovendien blijkt uit metingen van vrijwilligersorganisaties zoals Klimaan in particuliere tuinen dat de geluidsnorm vaak wordt overschreden.”

CD&V dringt daarom aan op nieuwe metingen. Marina De Bie, schepen van Leefmilieu, geeft aan dat er niet alleen in 2006 metingen gebeurden. “Ook in 2012 heeft het Agentschap er uitgevoerd in de omgeving van de Stuivenbergbaan. Bijkomend is er - zeer beperkt weliswaar - in 2017 een meting uitgevoerd in Geerdegem-Schonenberg”, reageert de schepen.

Het Battelcomplex domineert de woonkern van Battel. 

Het Battelcomplex domineert de woonkern van Battel. ©  Joris Herregods

De politica zegt ook dat geluidsschermen in Battel geen oplossing zijn. “Ik zeg dat niet, maar deskundigen van de stad en van Wegen en Verkeer, maar ook externe deskundigen. Verschillende geluidsbronnen en het enorme brede dwarsprofiel van de snelweg maakt de zaken enorm complex. Neem daarbij nog dat heel het complex op een hoogte ligt en een complexiteit van op- en afritten die maken dat je geen geluidsschermen kunt plaatsen”, legt schepen De Bie uit.

Geluidsarm wegdek

Als alternatieven haalt de schepen drie opties aan: werken aan geluidsarme wegbedekking, een snelheidsbeperking invoeren voor vrachtwagens en het herbekijken van de Noord-Zuidverbinding in de stad. “Van die laatste mogelijkheid verwachten we zelf als stad het meest. Vlaanderen werkt volop aan een studie. Als we de ontsluiting van Mechelen-Noord en Mechelen-Zuid kunnen aanpakken, zou dat moeten leiden tot een herinrichting van het Battelcomplex”, vertelt Marina De Bie.

“Ik vraag niet het plaatsen van geluidsschermen, maar wel het uitvoeren van metingen”, zegt gemeenteraadslid Stefaan Deleus. Daarop kwam minister en titelvoerend burgemeester Bart Somers met een verrassende uitspraak. “Een gunstige wind heeft mij geïnformeerd dat men in het bijzonder voor de situatie aan de E19 in Mechelen geactualiseerde metingen zou doen”, zegt hij. Zijn woordvoerder Arthur Orlians bevestigt dat. “Er komen nieuwe geluidsmetingen. Minister Somers heeft de bezorgdheid aangekaart bij zijn collega Lydia Peeters. Zij zal daarover binnenkort communiceren”, stelt hij.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio