De vispassage bestaat uit negentien trappen die het natuurlijke verloop van het water garanderen ondanks het hoogteverschil. 

De vispassage bestaat uit negentien trappen die het natuurlijke verloop van het water garanderen ondanks het hoogteverschil. © Tommy Maes

Vlaamse Milieumaatschappij neemt nieuwe vispassage aan Hoolstmolen in gebruik

Balen -

De Vlaamse Milieumaatschappij heeft met financiële steun van het Visserijfonds een vispassage aangelegd in de Grote Nete ter hoogte van de Hoolstmolen in Balen. Dankzij de ingreep kunnen er meer vissen stroomopwaarts zwemmen naar hun paaiplaatsen.

Hoolstmolen is een van de drie watermolens in Balen. Door de stuw aan de Hoolstmolen in de Grote Nete konden de vissen op die locatie moeilijk stroomopwaarts. Met de aanleg van een vispassage wil de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) dat knelpunt wegwerken zodat beekvissen, zoals het bermpje, de rivierdonderpad, kleine modderkruiper, kopvoorn, serpeling, beekprik, kwabaal en paling, meer kansen krijgen om te herleven in het Netebekken. De werkzaamheden kregen financiële steun van het Visserijfonds van het Agentschap Natuur en Bos.

Projectleider Rik Scholiers bij een deel van de vispassage.

Projectleider Rik Scholiers bij een deel van de vispassage. © Tommy Maes

“We hebben rond het molengebouw een omweg gegraven langs waar de vissen stroomopwaarts kunnen zwemen zonder dat ze de stuw van de watermolen hoeven te passeren”, zegt projectleider Rik Scholiers van VMM. “Het hoogteverschil vangen we op door negentien bekkentrappen waarover vissen stroomopwaarts kunnen zwemmen. De vispassage stroomt via een tunnel onder de spaarvijver van de molen en volgt vervolgens afwaarts van de Hoolstmolenstraat de ligging van de vroegere tweede arm van de Grote Nete. Er is ook een afsluitschuif waarmee de molenaar indien mogelijk de doorgang tijdelijk kan afsluiten om bij heel laag water toch te malen.”

Spaarvijver

Tijdens de archeologische werfbegeleiding werd ook de oorspronkelijke functie van het langwerpige waterlichaam naast de molen gevonden. Het gaat om een oude spaarvijver. De vispassage loopt via een doorgang onder de vijver. De vele fietsers en wandelaars die langs de Hoolstmolen passeren, kunnen de vispassage bekijken. “Deze vispassage is zeker een meerwaarde voor onze gemeente”, zegt Balens schepen van Milieu Nancy De Bie (Vooruit Balen 2025). “Dat was enkele jaren geleden ook het geval bij de aanleg van de vistrap bij de Straalmolen in Olmen.”

 (Tommy Maes )

MEER OVER Natuur Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio