Initiatiefnemers Ian Biermans, Jules Vermeersch & Basil Crollet (Viktor Eeckhout staat niet op de foto) in het Boechoutse George van Raemdonckpark.

Initiatiefnemers Ian Biermans, Jules Vermeersch & Basil Crollet (Viktor Eeckhout staat niet op de foto) in het Boechoutse George van Raemdonckpark. © RR

Jongeren creëren nieuw funky jazzfestival

Boechout, Wommelgem -

Een gratis jazzfestival met een funky tintje, zo wordt het nieuwe Boechoutse festival JABI aangekondigd. Vier twintigers uit Boechout en Wommelgem willen op deze manier jazzmuziek bekender maken bij het grote publiek.

Filip Spoelders

Viktor Eeckhout, Basil Crollet en Jules Vermeesch uit Boechout en Ian Biermans uit Wommelgem, allen 21 jaar, zitten in de laatste rechte lijn van de voorbereidingen voor de eerste editie van hun JABI festival. Dat vindt plaats op zaterdag 18 september in het Boechoutse George van Raemdonckpark.

“Het idee van een eigen festival ontstond tijdens de coronacrisis. We moesten veel te lang binnen zitten en besloten dan maar om zelf iets te ondernemen. De laatste jaren heb ik als muzikant de jazzscene zelf beter leren kennen, maar mijn leeftijdsgenoten kennen het genre doorgaans niet zo goed. Waarom zouden we als jongeren dan niet zelf deze swingende muziek verspreiden?”, vertelt Ian Biermans, die met zijn band Biermans-Medina JABI ook zal openen.

Festival met zomerbar

Met hun initatief willen de jongeren hele gezinnen aanspreken. “Aan het festival is een zomerbar verbonden. En in het park is een speeltuin aanwezig, zodat ook families met jonge kinderen er hun draai kunnen vinden. Tijdens de namiddag staat er voor de live optredens veeleer rustige jazzmuziek geprogrammeerd. Richting ’s avonds komen er funky toetsen bij, want er mag natuurlijk ook gedanst worden.”

De initiatiefnemers willen alleszins dat iedereen zich thuisvoelt in het park. “De bedoeling is dat mensen zich vrij voelen om te dansen, maar evengoed de rust kunnen vinden om een babbeltje te slaan”, aldus Basil Crollet.

Het festivalterrein wordt ingevuld met één podium, één foodtruck en één bar. “We hebben de steun van de gemeente Boechout, maar ons budget is niet al te groot. Toch zullen we onze huisstijl duidelijk maken via de aankleding van het podium en het terrein. We kunnen op hetzelfde moment maximaal vierhonderd toeschouwers ontvangen. Aangezien JABI van 12u tot 22u zal lopen, hopen we met de doorloop van bezoekers op achthonderd gasten uit te komen. Daarmee zouden we heel tevreden zijn. We willen graag een blijver worden en verder doorgroeien”, stelt Ian.

De huisstijl van JABI festival.

De huisstijl van JABI festival. © RR

Als muzikant stond deze laatste ook in voor de samenstelling van de line-up. “Ik mis authentieke muziek waar veel passie achter zit en die niet te commercieel getint is. Daarom hebben we onze bands nauwkeurig uitgekozen. Ze brengen allemaal wel iets verfrissends en/of iets nieuws. Zo is er Ciggy Sunday, die zijn muziek beschrijft als ‘Sleepy Surfy Jazz’. Verder hebben we The Fivez Quartet, dat een honingzoete mengeling van moderne en traditionele jazz. Zowel instrumentaal als vocaal. Wie liever de benen los zwiert op funky jams komt best kijken naar Organized Happiness. Als afsluiter hebben we DJ Vinylah met een ongelooflijke mix van funk, disco, soul en hiphop.”

Tot slot zijn de organisatoren nog op zoek naar vrijwilligers. “We zitten in de laatste rechte lijn, maar missen nog een twintigtal vrijwilligers. We kunnen wel al rekenen op de steun van de scouts van Boechout, maar er staan toch nog wat shiften open. Zo hebben we nog stewards nodig en mensen aan de bar. Vrijwilligers kunnen zich altijd aanmelden via www.jabi.be.”Op deze website kunnen ook drankkaarten worden aangekocht.