Het Open Stadsatelier in de Begijnendreef is het decor voor de voorstelling van Be Flat. 

Het Open Stadsatelier in de Begijnendreef is het decor voor de voorstelling van Be Flat. ©  Bert De Deken

Ward Mortier ontdekt wat hij met een straatlantaarn kan doen. 

Ward Mortier ontdekt wat hij met een straatlantaarn kan doen. © Bert De Deken 

1 / 2
thumbnail: Het Open Stadsatelier in de Begijnendreef is het decor voor de voorstelling van Be Flat. 
thumbnail: Ward Mortier ontdekt wat hij met een straatlantaarn kan doen. 

Be Flat uit Gent is centrale gast op Plein de Cirque: “We maken van circus een kunstvorm”

Turnhout -

De Warande in Turnhout opent het nieuwe theaterseizoen met Plein de Cirque. Het cultuurhuis dompelt de bezoeker drie dagen onder in de wondere wereld van het circus. Centrale gast is Be Flat, een Gents gezelschap dat hedendaags circus maakt in de publieke ruimte.

Guy Van Nieuwenhuysen

Ward Mortier en Thomas Decaesstecker, de oprichters van Be Flat, klimmen als spinnen tegen de muur van het Open Stadsatelier in de Begijnendreef. Ze bereiden er de voorstelling Backdrop voor. Het Open Stadsatelier is het decor voor hun voorstelling, die ze brengen met vijf acrobaten, vijf muzikanten en zeven studenten van de Brusselse circusschool ESAC.

“Vroeger was het circus een familieaangelegenheid”, vertelt Ward. “Wij niet, wij zijn uit de urban sport doorgestroomd. We wilde meer doen dan alleen onze kunstjes tonen. We wilden er een volledige voorstelling van maken. Het verband tussen het klassieke circus en wat wij doen is het niet alledaagse, het bovenmenselijke. We gaan verder dan het trucje, we proberen te ontdekken wat dit teweegbrengt bij het publiek. Zo wordt het een kunstvorm.”

Circusgrenzen afgetast

Meestal past Be Flat een bestaande voorstelling aan de locatie aan. In Turnhout geeft de Warande carte blanche om een unieke voorstelling te maken, die enkel op deze plaats kan worden bekeken. “Voor die kans zijn we de Warande erg dankbaar. Maar het geeft ons wel een grote verantwoordelijkheid. We mogen de veiligheid van die zeven studenten niet in het gedrang brengen.”

Thomas Decaesstecker zoekt steun bij het publiek. 

Thomas Decaesstecker zoekt steun bij het publiek. ©  Bert De Deken

Dat is niet vanzelfsprekend, want wat Be Flat doet op de dakrand of tegen de gevel van het gebouw, oogt ronduit gevaarlijk. “Bij regenweer kunnen we dit niet doen”, lacht Thomas. “We tasten de grenzen van het circus af. Veel concurrentie hebben we daarom niet. In ons land zijn we redelijk uniek. Al mag je in de circuswereld niet van concurrentie spreken. Circusartiesten zijn extreem sociale wezens. Ieder gezelschap heeft zijn eigen insteek. We pikken niet van elkaar, maar we inspireren elkaar.”

Ward en Thomas zijn meer dan circusartiesten. In onze ogen zijn het topsporters. Die moeten wel erg goed worden betaald. “Niet als voetballers, alleszins”, lacht Ward. “Gelukkig bestaat in België zoiets als een artiestenstatuut. Dat helpt. Bovendien doen we alles zelf. We hebben geen coach die onze benen masseert.

Nog veel meer circus rond de Warande

Circus op zeven verschillende locaties, dat biedt provinciaal cultuurhuis de Warande ons van vrijdag 10 tot zondag 12 september. Wat biedt Plein de Cirque ons nog?

Jesse & Rocio brengen A 2 mètres rond de Chinese paal. Jesse Huygh is professioneel acrobaat, maar ook mucopatiënt en afhankelijk van zijn zuurstofapparaat. Twee meter is de maximale afstand tussen Jesse en dat apparaat. Dit duo was eerder al te zien op Stadstoeren.

De jonge circusgezelschappen Gedachtegang en A Sens Unique zorgen voor de humoristische noot. In hun voorstellingen staat het vrouwelijk lichaam centraal.

Simon en Vincent Bruyninckx van Collectif Malunés waren vorig jaar nog centrale gast. Dit jaar brengen ze twee nieuwe voorstelling op Plein de Cirque. Nauwelijks enkele centimeters van het publiek tasten ze de grenzen van hun fysiek vermogen af.

Circus uit het buitenland

Uit het buitenland komen Cie Nicanor de Elia, dat een voorstelling met vijf jongleurs brengt, Compagnie Ea Eo leert de toeschouwers hoe je buitenaardse wezens best ontvangt in de achtertuin, Campagnie Tripotes is specialist in acts met het zogenaamde Koreaans teeterbord en Encore une fois combineert salto’s met pingpongballen.

Onder het motto: dat kan ik zelf ook, geven circusatelier Locorotondo en samenwerking met Lenig & Gezwind diverse workshops in jongleer- en evenwichtstechnieken, luchtacrobatie, freerunning en breakdance.

Op het Warandeplein staan ook dit jaar diverse foodtrucks en is er een pop-uprolschaatsbaan. Het orkest KermesZ à l’Est vrolijkt de boel op.

Corona?

De Warande hanteert de veiligheidsmaatregelen die de overheid oplegt. Mondmaskers en social distance hoeven niet meer, maar het aantal toeschouwers dat is toegelaten, wordt beperkt. Afhankelijk van de voorstelling is dat tussen 120 en 400 bezoekers. Vergeet daarom niet om te reserveren. Tickets kosten tussen 2 en 6 euro. De workshops zijn gratis.

MEER OVER DOEN!-tips Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio