Bakker Viktor Fierens haalt versgebakken stokbroden uit de oven. 

Bakker Viktor Fierens haalt versgebakken stokbroden uit de oven. ©  Dirk Vertommen

Broodbroeders opent maandag tweede winkel in Katelijnestraat

Mechelen -

In de vroegere bakkerij Matthys in de Sint-Katelijnestraat in hartje Mechelen opent Broodbroeders maandag 4 oktober een tweede winkel. De bakkerij zelf was eerder al opnieuw in gebruik genomen. Door de opening van de tweede vestiging wijzigen wel de openingsuren in de Stationsstraat.

Sven Van Haezendonck

Bakker Willem Matthys en zijn echtgenote Martine D’hont hebben midden juni hun geliefde bakkerij na 33 jaar stopgezet. Dat ging niet onopgemerkt voorbij, want de buurt verraste het paar met een warm afscheid. Ondertussen gonst het al enkele weken opnieuw van activiteit in het atelier van de bakkerij. Broodbroeders, dat al een vestiging had in de Stationsstraat, heeft de ambachtelijke bakkerij overgenomen.

LEES OOK: Klanten in de rij voor laatste dag bakkerij Matthys: “Zelfs serenade gezongen”

“We waren al een tijdje op zoek naar een grotere bakkerij, want in de Stationsstraat zaten we stilaan aan ons plafond”, zegt Steven Van der Stichelen, een van de zaakvoerders. Ondertussen zijn de bakkers al enkele weken aan het werk in de nieuwe bakkerij in de Katelijnestraat. “Wij hebben hier meer ruimte om te bewegen, meer ovens en meer koeling. Een stuk van onze productie hebben wij al naar hier overgebracht, maar ook in de Stationsstraat blijven we bakken. Tegelijk krijgen we er meer ruimte voor workshops”, vertelt Steven.

Extra lekkers

Samen met medeoprichter Johan Nulens begon hij zo’n zeven jaar geleden thuis in de keuken brood te bakken. Bijna zes jaar geleden opende Broodbroeders zijn eerste vestiging, die in de binnenstad is nu de tweede. “Het brood voor de nieuwe winkel bakken wij in de Katelijnestraat, net als voor onze abonnees en klanten die online bestellen die hier in de buurt wonen. Ook de belevering van Niky’s Bakery in de Guldenstraat en Kabas in de Keizerstraat gebeurt vanuit onze nieuwe bakkerij in de binnenstad”, legt Steven uit.

De winkel is klaar om vanaf maandag de eerste klanten te verwelkomen. 

De winkel is klaar om vanaf maandag de eerste klanten te verwelkomen. ©  Broodbroeders

In beide winkels biedt Broodbroeders hetzelfde assortiment aan. “Op termijn willen wij ons aanbod wel nog wat uitbreiden, maar wel binnen dezelfde filosofie die we vandaag hanteren. Wij proberen vooral producten aan te bieden die je niet op veel andere plaatsen kunt vinden. Een voorbeeld daarvan zijn onze snoeren, koffiekoeken met kaneel, kardemom en chocolade”, zegt Steven. Ook tijdens het weekend mogen klanten zich aan extra lekkers verwachten. “We zijn van plan om sandwiches en pistolets te maken.”

Dezelfde vibe

Eerst moet heel de organisatie na de uitbreiding op punt staan. Een eerste, kleinschalige renovatie van de winkel in de Katelijnestraat is ondertussen afgewerkt. “Wij creëren hier dezelfde vibe als in de Stationsstraat: klanten moeten meteen merken dat ze bij Broodbroeders zijn en de bakkers aan het werk zien. We rijden ons brood op karren de winkel binnen. Er zijn geen vaste rekken”, vertelt Steven.

LEES OOK: Boswachter en geboren ondernemer openen biologische bakkerij De Zotte Morgen

In een tweede fase in het voorjaar van 2022 neemt Broodbroeders de gevel onder handen en volgt ook de definitieve renovatie van de winkel. In afwachting opent die maandag 4 oktober wel al de deuren. In korte tijd wordt het de tweede nieuwe warme bakker die in de binnenstad van start gaat. In de Goswin de Stassartstraat opende afgelopen zomer De Zotte Morgen.

Broodbroeders in de Sint-Katelijnestraat 59 is maandag open van 10 tot 18u, de rest van de werkweek van 8 tot 18u en op zaterdag van 8 tot 12u. In de Stationsstraat 11 is de winkel voortaan open op woensdag, donderdag en vrijdag van 8 tot 16u.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio