© atv

Scheldekaaien worden verboden terrein voor skaters, ook nachtelijk verbod op Theaterplein

Antwerpen -

Op de Scheldekaaien in Antwerpen komt een dag- en nachtverbod op skateboarden, skaten, skeeleren en BMX’en. Op het Theaterplein zal eenzelfde verbod gelden tussen 22u en 8u. “We willen zo de rust en de veiligheid van de omwonenden garanderen en het openbaar domein en ons straatmeubilair beschermen”, zegt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA).

Sacha Van Wiele

LEES OOK: IJzeren haken moeten skaters van Scheldekaaien houden

Het Antwerpse schepencollege wil enkele aanpassingen uitvoeren in de politiecodex. De belangrijkste wijziging is de mogelijkheid tot een verbod op rustverstorende activiteiten op bepaalde uren in bepaalde buurten. Die zullen altijd worden bepaald door de gemeenteraad.

Het stadsbestuur wil de hinder door skaters op verschillende plekken in de stad al langer indijken. Zo werden skatestoppers geplaatst op de trappen op de Scheldekaaien. Dat gaf aanleiding tot protest en een petitie tegen deze ingreep.

LEES OOK: Petitie wil skaters op kaaien houden

Politie en stadsdiensten ontvingen nog geregeld klachten over lawaaihinder van buurtbewoners. Bovendien zijn er volgens burgemeester De Wever vaak bijkomende overlastfenomenen zoals extra lawaaihinder, wildplassen, sluikstort, of gevaar voor passanten.

Verbod op Theaterplein vanaf 22u

“Antwerpenaren mogen skateboarden en skaten”, zegt De Wever. “Onze stad wil deze zogenaamde urban sports zelfs beter faciliteren en promoten. We doen dat met onder meer met het nieuwe Urban Sports Park op Linkeroever en SPRK in Park Spoor Noord. Jongeren die willen skateboarden of skaten, en ook oudere liefhebbers kunnen zich dus volop uitleven, maar met respect voor de omgeving en buurtbewoners. Op sommige plekken, zoals langs de Scheldekaaien en op het Theaterplein, is er echter geen andere mogelijkheid dan skateboarden en skaten in bepaalde omstandigheden of op specifieke tijdstippen te verbieden.”

LEES OOK: “Ook skaters hebben baat bij een proper plein”

In de politiecodex zal daarom worden opgenomen dat skateboarden, skaten, skeeleren en BMX’en niet meer worden toegestaan. Op het Theaterplein is dat van 22u tot 8u en op de Scheldekaaien dag en nacht, met uitzondering van de specifieke skatezones of bij louter gebruik als vervoersmiddel.

Schade aan straatmeubilair

Ook elk oneigenlijk gebruik van straatmeubilair zal verboden worden. Dat betekent het gebruikmaken van straatmeubilair voor recreatieve doeleinden op een manier die schade, vandalisme of bevuiling met zich meebrengt. Bijvoorbeeld het aanbrengen van wax op straatmeubilair.

Deze aanpassingen moeten nog wel de goedkeuring krijgen van de gemeenteraad. Als die er komt, zal het verbod eind september in gaan.

De stad Antwerpen plant volgend jaar wel de aanleg van een skatezone op de Scheldekaaien.

Op het Theaterplein is skaten vanaf eind september verboden tussen 22u en 8u.  

Op het Theaterplein is skaten vanaf eind september verboden tussen 22u en 8u.  © Jan Van der Perre

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio