© BELGA

Project ‘Generatie 2026’: maximaal twee Duivels op het veld die in 2018 stuntten tegen Brazilië

Terug naar Kazan. Drie jaar na een van de hoogtepunten in de Belgische voetbalgeschiedenis spelen de Rode Duivels weer in die koude Russische stad. Maar het duel is in niets te vergelijken met die gewonnen kwartfinale tegen Brazilië op het WK van 2018. Niet alleen omdat de tegenstander nu Wit-Rusland is en er in een ander stadion wordt gespeeld. Ook omdat er nu heel wat vers bloed bij is.

Er staan vanavond in de zesde wedstrijd van de WK-kwalficaties maximaal twee spelers op het veld die er in die historische partij tegen Brazilië bij waren. Alleen Alderweireld en Eden Hazard maken een kans. Courtois en Witsel hoefden niet mee te reizen, Lukaku en Vertonghen zijn geschorst, Kompany is gestopt, Vermaelen zit nog in Japan, Chadli en De Bruyne zijn geblesseerd en Fellaini is niet meer ­beschikbaar/wordt niet meer opgeroepen.

Een uitstekende ge­legenheid voor bondscoach Roberto Martinez om zijn project ‘Generatie 2026’ een boost te geven. “In de schaduw van de huidige generatie zijn we nu ook al bezig met die generatie van 2026”, ­aldus de bondscoach.

Laat het vanavond met al die afwezigen – liefst dertien Duivels die twee maanden geleden nog op het EK waren, zijn er niet bij – tijd zijn om er een glimp van op te vangen. Tielemans, Vanheusden, Dendoncker, Castagne, De Ketelaere, Trossard, Verschaeren... Ze kunnen er straks allemaal bij zijn op dat WK 2026 in de VS, Mexico en Canada. Begint hun verhaal vanavond, op een koud veld in Kazan?

“De drie punten zijn het belangrijkste, belang­rijker dan eventueel experimenteren”, aldus de bondscoach. “We moeten winnen. Ik zie het eerder als een gelegenheid om frisse spelers op te stellen. Dat er veel jongere ­spelers bij zijn, komt goed uit. Maar het belang­rijkste zijn de drie ­punten.” (lvdw)

MEER OVER DE RODE DUIVELS