Verwachte elf Rode Duivels: Benteke voor geschorste Lukaku (of toch Batshuayi?)

Nu de bondscoach geen beroep kan doen op Romelu Lukaku is het aan een andere spits om op te staan. Maar voor wie kiest Roberto Martinez: voor Michy Batshuayi, die bijna altijd scoort voor de Rode Duivels, of voor Christian Benteke? ‘Big Ben’ liet dit seizoen al meer zien ‘Batsman’.

Ludo Vandewalle

Michy Batshuayi: 1 goal om de 72 minuten

Michy Batshuayi ondergaat eigenlijk al vijf seizoenen, sinds zijn transfer naar Chelsea in 2014, een sportieve lijdensweg. De 27-jarige spits is bij Besiktas al aan zijn vijfde uitleenbeurt in evenveel seizoenen toe. Op basis van zijn prestaties bij zijn club(s) zou Batshuayi dus geen kans maken op een basisplaats. Maar...

Zijn grote troef is zijn trefzekerheid. Althans bij de Duivels. Omdat hij daar in de schaduw staat van Lukaku, speelt hij niet veel, maar als hij speelt, is het bijna altijd raak. Hij doet gemiddeld zelfs beter dan Lukaku. Hij scoort bij de nationale ploeg om de 72 minuten, Lukaku om de 95 minuten. Benteke blijft steken op één goal om de 129 minuten.

Voor Martinez was dat in het verleden reden om blindelings voor Batshuayi te kiezen als er iets was met Lukaku. Het feit dat Michy zich niet veel in het spel laat betrekken en alleen maar doelpunten voor ogen heeft, woog niet op tegen zijn handigheid in het strafschopgebied en zijn torinstinct. De bondscoach noemde de weinige speelminuten van Batshuayi echter al een probleem.

Christian Benteke: 1 goal om de 129 minuten

Christian Benteke (30) mocht vorige week opdraven tegen Estland. Toeval of niet, dat was de dag nadat hij in Sport/Voetbal Magazine zijn beklag had gemaakt over de weinige speelminuten op het EK. Hij vroeg zich luidop af of de bondscoach hem eigenlijk nog nodig heeft. Ja dus, want een dag later mocht hij zeventien minuten meedoen.

Aan Lukaku valt natuurlijk niet te tornen, maar Benteke heeft het recht om zich nummer twee te voelen. In tegenstelling tot zijn concurrent Batshuayi heeft hij de voorbije seizoen wel veel gespeeld bij zijn club. Af en toe was hij nog eens bankzitter, maar hij speelde nagenoeg wekelijks en doet dat dit seizoen bij Crystal Palace zelfs goed met drie basisplaatsen (één assist).

Benteke is ook interessanter voor de ploegmaats om mee te spelen. Christian is beweeglijk zoals Lukaku en laat zich als target man in het spel betrekken. Dat is minder het geval bij Batshuayi.

De verwachte elf:

Casteels - Alderweireld, Vanheusden, Boyata - Foket, Tielemans, Dendoncker, Castagne - Trossard, Benteke, E. Hazard

MEER OVER DE RODE DUIVELS