©  BART DEWAELE

 

Minister Demir stuurt deurwaarder naar 3M: “Het getalm moet stoppen”

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft een deurwaarder gestuurd naar de Belgische hoofdzetel van het Amerikaanse bedrijf 3M en naar meer dan tien individuele bestuurders van het bedrijf. Dat heeft ze aangekondigd in het VTM Nieuws. Ze krijgen tot uiterlijk 1 oktober 2021 over de brug te komen met meer informatie.

edm

Minister Demir zet na overleg binnen de Vlaamse regering een formele juridische stap om ervoor te zorgen dat het Amerikaanse bedrijf 3M haar verantwoordelijkheid opneemt voor de door haar veroorzaakte vervuilingen.

Vanavond gingen deurwaarders met een formele ingebrekestelling naar de hoofdzetel van 3M in België, de Zwijndrechtse vestiging en naar meer dan tien individuele bestuurders van het bedrijf.

De komende dagen gebeurt hetzelfde aan de overkant van de oceaan bij de Amerikaanse hoofdzetel van 3M én de bestuurders van moederbedrijf 3M Company. Onder hen onder meer vicepresident milieuzaken Rebecca Teeters en ceo Michael Roman. Teeters werd vrijdag ondervraagd in de PFOS-commissie, maar gaf enkel ontwijkende antwoorden.

“Na de hoorzitting van vrijdag denk ik maar één ding: 3M, what the PFAS are you doing? De Vlaming heeft recht op duidelijkheid en al het getalm moet stoppen. Tegen 1 oktober moet 3M over de brug komen met middelen, manieren om de sanering aan te pakken en meer informatie”, verduidelijkt Demir in een persbericht.

Ze wil naar eigen zeggen druk zetten, zodat het bedrijf eindelijk zijn verantwoordelijkheid neemt. “Na zoveel maanden gesproken te hebben met 3M, stel ik vast dat er nog niet eens een begin van een voorstel is. Wij willen alle informatie hebben, maar willen ook weten hoe gaan ze die vervuiling gaan aanpakken en hoe de kosten die gemaakt zijn, betaald zullen worden”, zei de minister in de studio van VTM Nieuws.

Gaat het bedrijf niet in op deze ingebrekestelling, dan zal Demir binnen de Vlaamse regering het gesprek aangaan en overwegen om procedures in te stellen om de multinational strafrechtelijk, burgerrechtelijk en/of administratiefrechtelijk te laten vervolgen, klinkt het verder.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio