Victor Derks is door de digitale restaurantgids Foodtaster.be verkozen tot Wine Taster of the Year 2021.  

Victor Derks is door de digitale restaurantgids Foodtaster.be verkozen tot Wine Taster of the Year 2021.  ©  Dirk Vertommen

Topsommelier Victor Derks van Nuance wordt gelauwerd: “Zelf drink ik maar weinig wijn”

Duffel -

Topsommelier Victor Derks (24) van tweesterrenrestaurant Nuance in Duffel is door de digitale restaurantgids Foodtaster.be verkozen tot Wine Taster of the Year 2021. “Ik zeg soms dat ik verslaafd ben aan wijn. Niet aan alcohol, maar aan kennis over wijn”, klinkt het.

Bert Provoost

De lofrede aan Derks’ adres is niet min. De jury loofde zijn uitgebreide wijnkennis, zijn feilloos gevoel voor wijnpairing en de flair waarmee hij respect voor de klassieke wijnappelaties combineert met een frisse, avontuurlijke insteek. Mooie woorden, zo vindt ook Victor Derks zelf. “Zo’n bekroning in gidsen is mooi en werkt motiverend. Al blijven de gasten natuurlijk de essentie. Als zij gelukkig zijn, zijn wij dat ook”, klinkt het bescheiden bij de Duffelaar, die in Aartselaar is opgegroeid en ook een tijdlang in Kontich woonde.

“Een goede sommelier is in mijn ogen iemand die ingetogen is, maar tegelijk ook een bepaalde flair heeft en zeer veel kennis heeft. Dat laatste is voor mij heel belangrijk. Je moet de gasten daarom niet met allerlei details bestoken, maar ik vind het wel belangrijk dat ik iets zinnigs kan antwoorden als er vragen komen. Als je je materie goed kent, dan kan je in 3D in plaats van in 2D praten. Dat maakt een verschil.”

Verslaafd aan kennis over wijn

“Op mijn zestiende ben ik me in wijn beginnen te verdiepen. Op de hotelschool was het mijn doel om chef te worden, maar als ik stage deed in The Jane moest ik ook een periode de zaal doen en dat is me heel goed bevallen. Gianluca Di Taranto was daar mijn ideale leermeester en ik heb heel veel van hem geleerd, ook wat hard werken is en hoe je met je voeten op de grond moet blijven staan. Ik ben blijven studeren. Ik kan met plezier volledige nachten liggen lezen en opzoeken over wijn. Ik zeg soms dat ik verslaafd ben aan wijn. Niet aan alcohol, maar aan kennis over wijn. Zelf drink ik maar weinig wijn.”

De jury loofde de uitgebreide wijnkennis, zijn feilloos gevoel voor wijnpairing en de flair waarmee Derks respect voor de klassieke wijnappelaties combineert met een frisse, avontuurlijke insteek. 

De jury loofde de uitgebreide wijnkennis, zijn feilloos gevoel voor wijnpairing en de flair waarmee Derks respect voor de klassieke wijnappelaties combineert met een frisse, avontuurlijke insteek. ©  Dirk Vertommen

Dat laatste beantwoordt niet meteen aan het clichébeeld van een sommelier. “Je zit als sommelier natuurlijk aan de bron. Maar zelf drink ik quasi niet. Wij moeten altijd een bepaalde scherpte hebben. Ik wil dat mensen die uitkijken naar een etentje bij Nuance perfect verzorgd worden tegen 100%. Als je de dag ervoor hebt gedronken, dan draag je dat mee en functioneer je misschien eens een dag op 96% in plaats van op 100%. En dat is in mijn ogen niet genoeg. Maar op het goede moment, als ik niet moet werken, kan ik natuurlijk wel enorm genieten van een goed glas wijn. Maar ook dan probeer ik dat te reduceren tot de essentie. Drinken om te drinken, heeft in mijn ogen weinig nut.”

“Ik ben vooral gepassioneerd door de geschiedenis, de cultuur en de emoties die achter wijn schuilen. En hoe wijn mensen kan samenbrengen. Wijn is de wereld op zijn mooist. Zo voel ik het nog altijd aan.”

“Op mijn zestiende ben ik me in wijn beginnen te verdiepen”, zegt Derks. 

“Op mijn zestiende ben ik me in wijn beginnen te verdiepen”, zegt Derks. ©  Dirk Vertommen

Derks houdt eraan om nog met een bloemetje te gooien naar het hele zaalteam. “Ik ben ook Thierry (Theys, red.) eeuwig dankbaar voor de kans die hij mij gegeven heeft. Hij heeft me toen ik negentien jaar was als jonge kerel bij een tweesterrenrestaurant binnengehaald als sommelier. Daar moet je guts voor hebben om dat te doen. Hij was als chef ook zelf heel jong toen hij gestart is. Het is mooi om te zien hoe hij nu ook het vertrouwen geeft aan jonge mensen. Ik heb altijd mijn ding kunnen doen. In mijn ogen is er geen plaats waar ik beter zou kunnen functioneren dan hier.”

Uit de comfortzone

Dus staat Derks nog elke dag met veel plezier wijnen in te schenken en advies te geven. “Wat mijn ideale klant is? Ik vind het altijd intrigerend als mensen binnenkomen die zich vastklampen aan een bepaald type wijn, zoals klassieke bordeaux of bourgogne. Ik vind het dan heel leuk als die mensen vragen om hen toch eens te verrassen en hen uit hun comfortzone te halen. Op zo’n momenten word je echt uitgedaagd en kunnen de mooiste dingen gebeuren.”MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio