© KM

Dancing with Horses presenteert nieuw spektakel op 30 oktober in De Moervelden

Paardengezelschap mag na anderhalf jaar gedwongen coronapauze eindelijk weer optreden

Zandhoven, Ranst -

Zo’n anderhalf jaar geleden strandde een Italiaans-Spaans paardengezelschap in Zandhoven. Vandaag kunnen de ruiters van Dancing with Horses na hun gedwongen coronapauze eindelijk weer repeteren voor hun eerste twee shows in lange tijd op zaterdag 30 oktober in De Moervelden in Ranst. Olé! “We zijn zó blij allemaal”, zegt Linda Iarz.

Kristin Matthyssen

Normaal hadden ze in de zomer van 2020 in De Schorre in Boom moeten optreden, maar de coronapandemie haalde heel hun programma overhoop. De Italiaanse-Spaanse Linda Jarz (23), gespecialiseerd in vrijheidsdressuur met Spaanse paarden, kwam net van een tournee in China, toen ze met haar familie en paarden in Zandhoven belandde. Ook haar zus Elisa (17) rijdt mee in de shows. Dancing with Horses heeft een nummer in traditionele Spaanse klederdracht uit Sevilla met Spaanse rijkunst, waarbij Andalusische en Lusitanohengsten optreden. Maar het gezelschap beschikt ook over enkele afgerichte Arabische volbloeden en pony’s. Linda’s vader brengt een nummer met vrijheidsdressuur. “Er is nog een luchtacrobaat en mijn vriend eet vuur”, vertelt Linda, die perfect Nederlands praat omdat ze ook een scheut Vlaams bloed heeft.

“Uiteraard zijn we onze paarden altijd blijven doortrainen. Maar het doet deugd om weer voor een spektakel te kunnen repeteren. Het programma duurt ongeveer twee uur.”

Omdat een leven zonder werken Linda ook niet zint, zocht ze een job. Intussen werkt ze in de Carrefour in Zandhoven. Daar was ze getuige van een discussie aan de kassa tussen een dochter en haar papa in het Spaans. “Ik schoot in de lach, want ze dachten dat ik hen niet verstond. En vervolgens schoot dat meisje ook in de lach. Oei, jij begrijpt wat wij zeggen?, schrok ze.”

Het gezelschap draagt Spaanse traditionele kleding uit Sevilla. 

Het gezelschap draagt Spaanse traditionele kleding uit Sevilla. ©  kma

Dat meisje bleek de half-Spaanse Naiara Redondo Santos (27) van Chocolate Berry uit Massenhoven. Haar oma had vroeger op het Eilandje in Antwerpen een Baskisch restaurant. “Ik reed zelf al dressuur, maar ik had geen eigen paard. Toen ik hoorde dat Linda vijftien Spaanse paarden had, ben ik eens komen kijken. Intussen heb ik via Linda mijn eigen Andalusische hengst gekocht. Ik gaf hem de naam Sueño, omdat een eigen paard een droom is die uitkomt voor mij. Zéker een Spanjaard”, vertelt Naiara, die met haar vijfjarige hengst ook zal meerijden tijdens Dancing with Horses.

Warre en Naiara met Naiara’s hengst Sueño.  

Warre en Naiara met Naiara’s hengst Sueño.  ©  kma

Ook Warre Baes (21) uit Jabbeke vond de weg naar Zandhoven. “Ik ben ooit eens naar Cavalia gaan kijken. Ik reed vroeger zelf dressuur, maar na een zware val was ik mijn vertrouwen volledig kwijt. Dankzij die Spaanse paarden heb ik mijn angst overwonnen. Vorig jaar durfde ik zelfs niet meer naast een paard staan. Nu is mijn liefde zo heropgeflakkerd dat ik zelfs al een appartement in Zandhoven heb gehuurd en naar hier ben verhuisd, speciaal voor de paarden. Spaanse en Portugese paarden zijn heel betrouwbaar. Zelf zal ik een komische act brengen en doe ik de presentatie.”

Af en toe kan er zelfs tussen die rustige Andalusiërs een uitzondering zitten. Zoals Fugitivo, wat wegloper betekent. “Een onhandelbare hengst die van alles schrok en zijn naam niet gestolen had. We kochten hem tijdens de coronaperiode en konden zo veel aandacht aan hem schenken dat hij op 30 oktober mee zal optreden, voor het eerst in zijn leven”, zegt Linda.

Warre Baes met naast hem Massi, een Italiaanse ruiter. 

Warre Baes met naast hem Massi, een Italiaanse ruiter. ©   kma

De zeventienjarige Jason komt zelfs elke dag met de fiets vanuit Herselt gereden om te trainen voor de show. “En geen elektrische fiets”, zegt Linda. “Jason is anderhalf uur onderweg naar Zandhoven.”

Jason, Warre en Naiara zijn de drie Belgen die meerijden. De andere artiesten zijn Italianen en Spanjaarden. De voertaal onderling tijdens de trainingen is Spaans. De paarden zijn bijna uitsluitend hengsten. Linda rijdt op een Andalusiër met een schofthoogte van 1 meter 68, wat vrij groot is voor het ras.

Dancing with Horses vindt zaterdag 30 oktober plaats in hippisch centrum De Moervelden aan de Bistweg in Ranst. De eerste show start om 15u, de tweede om 19u. Tickets kosten 20 euro voor volwassenen en 15 euro voor kinderen.

Reserveren kan via horsesevenementen@gmail.com of via 0465-64.74.31. Alle info op Dancing with Horses op Facebook.

Een Italiaanse ruiter in Spaanse klederdracht: moet kunnen. 

Een Italiaanse ruiter in Spaanse klederdracht: moet kunnen. ©  kma

Beelden van vroegere shows. 

Beelden van vroegere shows. ©  rr

Beelden van vroegere shows. 

Beelden van vroegere shows. ©  rr

Beelden van vroegere shows. 

Beelden van vroegere shows. ©  rr

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio