©  BELGA

Hoe zit het nog met de zaak-Sihame El Kaouakibi?

Sihame El Kaouakibi deed enkele maanden geleden veel stof opwaaien. De Antwerpse Open Vld-politica werd ervan beschuldigd miljoenen euro’s subsidie van haar vzw Let’s Go Urban te gebruiken voor persoonlijke vennootschappen. Nu blijft het verdacht stil rond El Kaouakibi. Hoe verloopt het onderzoek? En waar heeft de politica al die tijd gezeten? Dat zocht HUMO deze week uit.

wvb

De mediastorm rond Sihame El Kaouakibi is al een tijdje gaan liggen, maar de verontwaardiging over fraude met overheidsgeld dat bestemd was voor kansarme jongeren is niet verminderd. Daarom meed ze de voorbije maanden alle aandacht rond haar persoon.

De politica wacht al geruime tijd het gerechtelijk onderzoek af, dat al sinds februari van dit jaar loopt. Haar tenlasteleggingen? Valsheid in geschrifte, fouten in de boekhouding, subsidiefraude, misbruik van vennootschapsgoederen en misbruik van vertrouwen.

Lijvig dossier

Wat blijkt nu? Ook het parket wacht nog steeds. “Het verslag van de bedrijfsrevisor is nog niet binnen,” zegt woordvoerder Kristof Aerts tegen HUMO. “Het is de bedoeling dat de revisor alle bestaande informatie bundelt in één onafhankelijk document waarop de onderzoeksrechter dan kan voortwerken.”

En dat dossier is een hele boterham: de audit van het bedrijf i-Force, het rapport van voorlopig bewindvoerder Annemie Moens, het tegenrapport van advocaat- politicus Johan Vande Lanotte, de audit van de stad Antwerpen. Daarbovenop komt nog de erg complexe boekhouding van de bedrijfjes van El Kaouakibi en haar partner Erika Xuan Nguyen.

Hoe lang het onderzoek nog zou duren, is niet duidelijk.

Mounir Souidi, één van El Kaouakibi’s advocaten, heeft gevraagd om het lijvige dossier in te kijken, maar ook hij moet nog afwachten. “Wellicht krijg ik die inzage aan het einde van de maand. Uit ervaring weet ik dat onderzoek naar dergelijke zaken – faillissementen – tijd vergt: de termijn van drie jaar wordt heel snel overschreden. Of dat ook in dit dossier het geval zal zijn? Ik hoop van niet”, vertelt Souidi aan HUMO. “Mijn cliënte heeft recht op een repliek, die ik zo snel mogelijk zal geven”, luidt het.

Ingewikkelde boekhouding

Volgens Annemie Moens, één van de twee curatoren van de vzw Let’s Go Urban, “hangt de duur van het onderzoek af van twee personen: de onderzoeksrechter en de procureur.” “Soms gebeurt het dat een dossier een jaar op het bureau van de procureur ligt voor er een slotvordering komt.”

Moens bevestigt dat er voornamelijk gekeken wordt naar de ingewikkelde boekhouding van El Kaouakibi. “Wat er met het geld van de vzw in andere vennootschappen is gebeurd, weet ik niet. Dat zullen de speurders moeten uitzoeken. Ik heb maar de helft van de kokosnoot gezien, en ik ben benieuwd naar wat er in de andere helft zit.”

El Kaouakibi zelf zou in al die tijd nog niet verhoord zijn over de hele zaak, maar haar advocaat ontkracht dat gerucht. “Eigenlijk heb ik daar niets op te zeggen, maar dat gerucht is fout. Hoe sneller mevrouw El Kaouakibi haar versie van de feiten kan geven, hoe beter. Het zou ook geen zin hebben nog op beschuldigingen te reageren als niemand nog weet wie mijn cliënte is”, aldus Souidi.

Racistische bagger

Waar heeft Sihame El Kaouaikibi al die tijd gezeten? “Thuis”, vertelt een tweede anonieme betrokkene aan HUMO. “Ze heeft alle tijd om de toestand te overdenken, hoe ze zo snel zo diep is kunnen vallen. Daar lijdt ze ongetwijfeld onder: zij was tot voor kort de Vlaamse Beyoncé. Niemand verdient het om tonnen bagger over zich heen te krijgen, zeker niet als die bagger ook racistisch is geïnspireerd. Maar eerlijk is eerlijk, zij dient haar zaak niet door nog altijd haar vergoeding als Vlaams Parlementslid op te strijken: 6.000 euro per maand, zonder dat ze nog iets met de politiek te maken heeft. Dan kun je niet verwachten dat mensen sympathie voor je opbrengen.”