Jo Schelkens (rechts) kreeg de steun van zijn professor Hedwig Swimberghe. © Guy Delforge

Jo Schelkens gaat met sterrenkindje Georges op muzikaal avontuur

Hingene -

In kasteeldomein d’Ursel werd gisteren een versie van Over the Rainbow voor twee klarinetten opgenomen. Klarinettist en dirigent Jo Schelkens maakt bewerkingen van dat nummer ten voordele van het Berrefonds.

Guy Delforge

Jo is de oom van Georges Quintelier, het sterrenkindje van Evelyne en Vincent uit Bornem. “Op hun vraag speelde ik hier in domein d’Ursel bij de inhuldiging van de herdenkingsbank voor Georges samen met mijn vrouw Over the Rainbow op onze klarinetten”, zegt Schelkens.

Het waren Greet Van droogenbroeck en Patrick Quintelier die het initiatief namen om die herdenkingsbank te plaatsen. “Onze zoon en schoondochter verloren in mei vorig jaar hun eerste kindje tijdens de zwangerschap. Om Georges te gedenken, lieten ze stickers maken met de boodschap Georges op avontuur en een mooie tekening van een kind en hun hond in een weids landschap. Vrienden en familie verspreiden die over de wereld: overal kleven ze een sticker en zetten daarvan een foto op het Instagramaccount. Wij dragen deze bank op aan kleinzoontje.”

Berrefonds

“Voor mij is dit een beetje Met Georges op muzikaal avontuur. Ik maakte bij de eerste verjaardag van Georges een bewerking voor twee klarinetten van Over the Rainbow, maar daarna begon ik arrangementen te maken voor steeds weer andere duo’s. Ik heb ondertussen ook al bewerkingen voor duo’s van saxofoons, fluiten, trompetten, violen, hoorns, hobo’s, trombones. Ik verkoop de partituren via mijn website en de opbrengst gaat naar het Berrefonds.”

 © Guy Delforge

Om deze actie wat kracht bij te zetten werd dinsdag in kasteel d’Ursel het duet voor klarinetten opgenomen. Jo Schelkens speelde het samen met professor Hedwig Swimberghe bij wie hij het diploma Master in de muziek voor klarinet en het pedagogisch diploma aan het Koninklijk Conservatorium Brussel behaalde. Swimberghe was meteen enthousiast om mee te werken. “Jo is iemand die echt iets doet. Veel oud-studenten spelen wel muziek of geven wat les, maar Jo die zaken in beweging brengt.”

Veel herinneringen

Evelyne, de mama van Georges, vertelde eerder al aan Gazet van Antwerpen waarom het Berrefonds hen zo na aan het hart ligt. “Dankzij het Berrefonds hebben we nu veel herinneringen aan Georges. Dat gaat over materiële zaken zoals de kleertjes van hem die we nu nog hebben. Ook hebben we een doos vol met herinneringen zoals knuffeltjes waarvan er eentje bij Georges is gebleven en eentje bij ons. Daarnaast hebben we een album waar wij en vrienden iets in kunnen in zetten. Maar het Berrefonds steunt je ook met gesprekken en dat helpt. We kunnen ervaringen delen en met iemand praten of bellen als we een moeilijk moment hebben.”De partituren zijn te koop op de website van Jo Schelkens.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners