Rafaël Bogaerts, Thibaut Vervoort, Thierry Mariën en Nick Celis: het viertal van de Olympische Spelen mag ook naar het EK. 

Rafaël Bogaerts, Thibaut Vervoort, Thierry Mariën en Nick Celis: het viertal van de Olympische Spelen mag ook naar het EK. ©  BELGA

Onderzoek bij federale politie en intern tuchtonderzoek tegen 3x3 Lions (die toch naar EK gaan)

De 3x3 Belgian Lions nemen deel aan het komende EK in Parijs (10-12 september), ondanks het feit dat een dossier rond mogelijke fraude bij de organisatie van 3x3-toernooien is ingediend bij de Cel Sportfraude van de federale politie. “Het onderzoek wordt gecombineerd met een intern tuchtonderzoek bij Basketbal Vlaanderen”, zo klinkt het dinsdag in een persbericht van Basketball Belgium.

Hans Jacobs en Patrick Ceulemans

“Basketball Belgium, Association Wallonie-Bruxelles de Basketball en Basketbal Vlaanderen hebben inmiddels de beschikbare informatie over de vermeende fraude in het 3x3 basketbal verzameld en zich gebogen over de verdere aanpak van het dossier”, luidt het. “De federaties wensen dat dit dossier grondig wordt onderzocht en contacteerden in dat opzicht de Cel Sportfraude van de federale politie. Het onderzoek wordt gecombineerd met een intern tuchtonderzoek bij Basketbal Vlaanderen.”

Spooktoernooien

De ploeg dwong in het Hongaarse Debrecen tijdens hun allerlaatste kans als laatste van de acht ploegen een olympisch ticket af. Maar om aan twee olympische kwalificatietoernooien te mogen deelnemen, moest België genoeg punten sprokkelen om tegen november hoog genoeg op de wereldranglijst te staan. Tussen 31 augustus 2019 en 30 oktober 2019 zou de Belgische 3x3-ploeg 27 fictieve toernooien hebben georganiseerd, een systeem dat nog heel wat andere landen zouden hebben toegepast.

LEES OOK: Velen wisten van het bedrog, maar niemand wilde het olympische sprookje van de 3x3 Lions doorprikken

Zolang de onderzoeken lopen, volstaat volgens Basketball Belgium de beschikbare informatie niet om bepaalde spelers te schorsen. Thibaut Vervoort, Rafaël Bogaerts, Thierry Marien en Nick Celis, die op de voorbije Olympische Spelen op de vierde plaats eindigden, kunnen dus deelnemen aan het EK. “Om de lopende onderzoeken optimaal te laten verlopen, zullen de drie federaties geen verdere verklaringen afleggen en vragen zij met aandrang om de betreffende spelers niet te belasten, zodat zij zich maximaal kunnen richten op hun sportieve prestaties.”

De 3x3-ploeg bleef dus actief, en sportief zetten ze het succes van Tokio voort. De voorbije weken deed 3x3 Team Antwerp de World Tour aan, het hoogste niveau met veel van de olympische tegenstanders, en bewezen ze dat hun vierde plaats in Tokio geen toevalstreffer was. Zo eindigden ze in hun jongste toernooi, in het Canadese Montréal, als vierde, pakten ze brons in het Zwitserse Lausanne en wonnen ze in het Letse Riga. Ze zijn al zeker van de Masters, eind oktober in Abu Dhabi, en zijn momenteel zesde van de wereld op de World Tour-ranglijst.

Behalve een mannenploeg vaardigt België ook de 3x3 Belgian Cats af. In Tokio was geen vrouwenploeg aanwezig maar een maand voor de Spelen kwalificeerden zowel de vrouwen als de mannen zich in Tel Aviv voor dit EK.

Selectie EK 3x3 in Parijs (10-12 september)

Mannen: Nick Celis, Thierry Mariën, Thibaut Vervoort, Rafaël Bogaerts

Vrouwen: Becky Massey, Laure Resimont, Marie Vervaet, Lut De Meyer.