De Fik is alom gekend in Olen-centrum.  

De Fik is alom gekend in Olen-centrum.  © rr

Duizendste doopviering voor muzikale duizendpoot

Olen -

Victor Eyckmans, alias de Fik, is met voorsprong de meeste bekende Olense zanger en gitarist van de voorbije decennia. Niet dat hij op grote podia heeft gestaan. De Fik is wel al meer dan 20 jaar met zijn gitaar aanwezig tijdens doopvieringen in de Sint-Marinusparochie. Diaken Cis Marinus heeft streepjes gezet. “Zondag begeleidt de Fik zijn duizendste doopsel.”

Marc Peeters

Toen Cis Marinus Fik twee decennia geleden vroeg of hij in de kerk wilde gitaar spelen en zingen, aarzelde Fik niet. Gedurende tien jaar verzorgden ze de doopvieringen met zijn tweeën. De laatste tien jaar is ook koster Edwin Klerkx telkens van de partij. “We hebben elk onze taak en zijn goed op elkaar ingespeeld” vertelt Fik. “Ik neem het muzikale gedeelte voor mijn rekening. Zo komen we tot een verzorgde viering voor de kinderen van de parochie en soms van ver daarbuiten.”

“Aanvankelijk gingen we ook op verplaatsing in andere kerken en bij hoge uitzondering ook wel eens ten huize van”, verklapt Fik. “We stonden ook al in een materniteit en in een universitair ziekenhuis.” Soms liep het ook even mis. “Op een zomerse zondagnamiddag werd Cis ooit, samen met de moeder van de dopeling, tegengehouden door de politie, toen ze per auto langs een klein wegeltje, verboden voor verkeer, naar een boskapel reden. Dit terwijl de familieleden daar te voet naartoe wandelden. De agenten dachten dat ze iets anders van plan waren”. Het dopen op verplaatsing was om meerdere redenen niet aangewezen en daarom wordt al nu al jaren vastgehouden aan de stemmige Sint-Martinuskerk.

Fik op dreef tijdens een doopsel

Fik op dreef tijdens een doopsel © rr

Fik is een echte muzikale duizendpoot. In zijn jonge jaren speelde hij in een muziekgroepje. In de Sint-Martinusparochie raakte hij ruim 40 jaar geleden betrokken bij de wekelijkse kinder- en gezinsvieringen, die hij jarenlang muzikaal begeleidde. Dat doet hij ook nu nog steeds

Hij was lid van het koor ‘Con Bravura’, leidde het kinderkoor ‘De Kadullekes’ en is de bezieler van initiatieven als Olen zingt en Olense jeugd op het podium. “Fik leerde vele tientallen jongeren gitaar spelen, die dan vaak de kans kregen om samen met hem vieringen muzikaal te begeleiden”, weet Cis. “Met zijn huidig groepje ‘Fik and Friends’ verzorgt hij optredens bij allerlei gelegenheden en samenzangmomenten in het WZC Zilverlinde in Olen-Centrum.”

Fik en zijn gitaar zijn onafscheidelijke vrienden.

Fik en zijn gitaar zijn onafscheidelijke vrienden. © rr

Zondag zingt Fik dus voor de 1000ste keer tijdens een doopviering. “Eigenlijk zijn het er zelfs meer, want de doopsels buiten de parochiekerk zijn er niet bijgeteld. In totaal zal hij om en bij de 1100 doopvieringen op zijn actief hebben.” Het huldebetoon aan de gitarist wordt bescheiden en intiem gehouden. Na de dienst in de kerk zullen Fik, Edwin en Cis met hun respectievelijke partners de benen onder tafel steken voor een etentje waarbij heel wat herinneringen zullen opgehaald worden.

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio