Raad van State viel over het statuut “tijdelijke overgangsmaatregel” van de parking aan de Rijnkaai.  

Raad van State viel over het statuut “tijdelijke overgangsmaatregel” van de parking aan de Rijnkaai.  © Jan Van der Perre

Bewoners krijgen gelijk in protest tegen plannen voor Rijnkaai

Antwerpen -

De Raad van State vernietigt het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) voor de Rijnkaai in Antwerpen. Buurtbewoners vechten de plannen aan omdat ze vrezen voor hoogbouw en hinder door evenementen. “We gaan een nieuw RUP opstellen”, zegt Annick De Ridder (N-VA), schepen van Stadsontwikkeling.

Sacha Van Wiele

Het RUP voor de Rijnkaai werd in 2018 door de Antwerpse gemeenteraad goedgekeurd. Enkele bewoners vochten deze beslissing aan bij de Raad van State. Zij hebben twee grote bezwaren tegen het RUP. “In het RUP staat dat er tussen de Waagnatie en de Hangar 26/27, waar nu de parking ligt, publieke ruimte komt”, zegt Stijn Verbist, advocaat die de bewoners vertegenwoordigt. “Mijn cliënten vrezen dat daar evenementen zullen plaatsvinden.”

Daarnaast vrezen de bewoners de komst van hoogbouw. Zo zouden aanpassingen en uitbreidingen van de loodsen zijn toegestaan als er geen afbreuk wordt gedaan aan het beeldbepalend karakter van de loodsen. De kroonlijsthoogte van de oorspronkelijke loods mag niet worden overschreden.

“Alleen zien we op de kaart van het RUP dat de noordelijke kop van het gebouw niet onder die beperking van de kroonlijst valt”, zegt Verbist. “De deur wordt open gezet voor hoogbouw.”

Het RUP wordt nu door de Raad van State vernietigt op basis van het statuut van de huidige parking. In het uitvoeringsplan staat dat die wordt behouden als tijdelijke overgangsmaatregel. Dat is volgens de Raad van State “verwarrend, zo niet misleidend”. Dit arrest zal volgens schepen Annick De Ridder niet direct voor problemen zorgen omdat de heraanleg van dit deel van de Scheldekaaien ook naar achter is geschoven.

“We gaan rekening houden met dit arrest en de procedure rond het RUP hernemen”, zegt de schepen. Advocaat Verbist zegt dat zijn klanten open staan voor overleg met de stad Antwerpen. “Ze vragen wel sluitende garanties.”

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio