Jeanine, Staf en Marcel uit Nijlen in de Lovenhoek tussen de opengeschoven blokken in de Pulderdijk. 

Jeanine, Staf en Marcel uit Nijlen in de Lovenhoek tussen de opengeschoven blokken in de Pulderdijk. © kma 

Natuurpunt wil parkeerdruk aan Lovenhoek verminderen met deftige onthaalzone

Pulderbos, Vorselaar -

Natuurpunt heeft een vergunning aangevraagd om een onthaalzone met parking aan te leggen voor bezoekers van natuurgebied de Lovenhoek aan de kruising Pallaaraard-Heirbaan in Vorselaar. Mogelijk komt er ook een kleine wat meer georganiseerde parkeerzone aan de kant van de Boskant in Pulderbos.

Kristin Matthyssen

Natuurpunt kocht al een aantal jaar geleden een perceel aan bij de kruising van de Heirbaan-Pallaaraard in Vorselaar om er een onthaalzone voor de vele wandelaars van de Lovenhoek aan te leggen. Het gaat om een gebied van 1.446 vierkante meter. Het perceel werd al ontbost door de vorige eigenaar. “We nemen als Natuurpunt echter ook de compensatieplicht over en gaan nieuwe bomen aanplanten in de buurt”, legt conservator Ilf Jacobs van Natuurpunt uit. “Nu is er soms overlast van geparkeerde wagens in de Heirbaan, wat al tot aanvaringen met bewoners leidde. Ook in het oogstseizoen van de maïs staan de geparkeerde auto’s soms in de weg.”

Het openbaar onderzoek loopt nog tot 29 september. Natuurpunt beoogt een duurzame parkeerzone gedeeltelijk in boskiezel, met picknickbank, infobord en fietsenstaanplaatsen. “Maar er komen ook veel wandelaars uit Antwerpen en rand”, weet Jacobs. ”Zij vertrekken meestal vanaf de Boskant in Pulderbos. We begrijpen dat zij niet helemaal zullen omrijden naar Vorselaar. Nu de knip in de parallelweg naast de autostrade gerealiseerd werd, zijn ze bijna even lang onderweg om van de Antwerpse rand naar Pulderbos te rijden dan van Pulderbos naar Vorselaar.”

Om de parkeerdruk aan de Boskant te verlagen, werd in overleg met de gemeente al naar de LRV-terreinen aan de Kleinheide verwezen om te parkeren. “We hopen in de toekomst aan de Boskant nog iets te kunnen creëren waar de mensen wat meer georganiseerd kunnen parkeren en niet meer kris-kras langs de baan”, zegt Ilf Jacobs. “Aan het begin is de Pulderdijk bijvoorbeeld heel breed. Maar dit is een openbare weg en moet allemaal in overleg met de gemeente. Even groot als de onthaalzone langs Vorselaarse zijde zal het zeker niet worden.”

Jeanine, Staf en Marcel uit Nijlen waren maandag op stap in de Lovenhoek. “Wij komen hier al twintig jaar wandelen”, zegt Staf. “Zelf parkeren wij naast de Pallaaraard in Vorselaar, maar da’s niet ideaal. Een onthaalzone daar zou voor ons heel goed uitkomen.”

Sinds Pidpa de ruwwaterleiding aanlegde, had de gemeente Zandhoven de Pulderdijk afgesloten met twee zware blokken waar alleen zwakke weggebruikers en ruiters nog doorgeraakten om de zandweg weer te laten uitharden. De blokken zijn nu weer opengeschoven zodat er opnieuw voertuigen door kunnen. Met de knip in de Reebergenlaan, merkt Natuurpunt dat er nu ook sluipverkeer dat van Pulderbos naar Vorselaar wil de Pulderdijk durft te nemen. “Wat jammer is voor alle zachte recreanten daar”, zegt Ilf Jacobs. “Misschien moet er een manier worden gezocht zodat landbouwers en de bewoners van de Boudewijnhoeve en de twee vroegere boswachterswoningen in de Lovenhoek nog door kunnen, en de rest niet?”

Een fietser door de opengeschoven blokken. 

Een fietser door de opengeschoven blokken. ©  kma

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio