Jan Hendrickx was naast voorzitter van KVC Oostmalle ook directeur van Kina.   

Jan Hendrickx was naast voorzitter van KVC Oostmalle ook directeur van Kina.  ©  kma

KVC Oostmalle verliest clubicoon: voorzitter Jan Hendrickx (62) overleden

Oostmalle -

KVC Oostmalle verkeert in rouw na het overlijden van voorzitter Jan Hendrickx (62). Hij leidde de voetbalclub sinds 2005 en was al vijftig jaar lid, sinds zijn twaalfde. Jan Hendrickx, de jongste broer van burgemeester Harry Hendrickx, was ook directeur van Kina (Krisis Informatienetwerk Antwerpen).

Kristin Matthyssen

Jan Hendrickx verloor zondag de strijd tegen een slepende ziekte, zo maakte KVC Oostmalle zelf op haar website bekend. Als groen-wit clubicoon laat hij een grote leegte achter bij de vierdeprovincialer, met terreinen aan Domein de Renesse. Jan Hendrickx was dit jaar exact vijftig jaar lid van KVC Oostmalle. Hij begon er als kind te voetballen bij de jeugd en groeide later door. In de jaren negentig trad hij toe tot het bestuur. Sinds 2005 was hij onafgebroken voorzitter.

“Wij verliezen met Jan een heel belangrijke pion”, reageert secretaris Luc Vrints, die ook zijn kozijn was. “Er bestaan verschillende types van voetbalvoorzitters. Jan was iemand die heel veel zelf deed en veel beslissingen nam. Hij beschikte over een groot netwerk, was administratief en communicatief sterk. Hij was sinds een tiental jaar ziek en we wisten van de oneerlijke strijd die hij moest leveren. Hij heeft zijn ziekte altijd heel moedig gedragen, sprak er zelf niet veel over en bleef verder werken en zich inzetten tot het laatst.”

“Half augustus heeft hij onze laatste bestuursvergadering nog voorgezeten”, zegt Vrints. “We informeerden toen hoe het met zijn gezondheidstoestand ging. Hij vertelde dat het wel ging, maar dat het seizoen 2021-2022 zijn laatste zou worden en dat hij nadien zijn mandaat wou afstaan. Zo zou hij meer tijd krijgen voor zijn kinderen en kleinkinderen, zei hij. Zijn zoon speelde tot vorig jaar in het eerste elftal. We hadden het hem zo hard gegund. Korte tijd na de bestuursvergadering werd hij in het ziekenhuis opgenomen.”

Door de coronaperiode lag het amateurvoetbal lange tijd stil. Afgelopen weekend was de eerste wedstrijd van KVC Oostmalle. Normaal was de voorzitter elke zondag aanwezig. “We gaan deze week met het bestuur samenzitten, maar gaan zeker niet overhaast een nieuwe voorzitter aanstellen”, zegt Vrints. “Dat willen we ook niet. We nemen eerst de tijd om dit te verwerken. Het zal sowieso moeilijk worden om zo’n toegewijde clubman te vervangen.”

KVC Oostmalle is een gezonde vierdeprovincialer met meer dan driehonderd spelende leden. Het is de grootste sportclub van Oostmalle met een heel sterke lokale verankering.

Jan Hendrickx was ook directeur van Kina in Malle, een samenwerkingsverband van vijftig OCMW’s in de provincie Antwerpen. Kina zorgt voor opvang voor wie tijdelijk geen dak meer boven het hoofd heeft en biedt noodbedden aan voor korte tijd. “Wij vormen een schakel in het hele hulpverleningsnetwerk”, vertelde directeur Jan Hendrickx vorig jaar nog in Gazet van Antwerpen, over de al dan niet gestegen zorgvraag tijdens de coronacrisis. Kina heeft ook een zorghoeve in Boechout.

Jan Hendrickx laat een echtgenote, drie kinderen en kleinkinderen achter.