Lusse Berden en een aantal van de mensen die mee Ertbrugge doorkruisten. 

Lusse Berden en een aantal van de mensen die mee Ertbrugge doorkruisten. © JAA

Groen ziet veel bedreigingen voor Ertbrugge

Wijnegem/Deurne -

Groen Wijnegem organiseerde s een begeleide wandeling door het op de grens van Deurne en Wijnegem gelegen Ertbrugge. “Want er zijn heel wat bedreigingen voor dat beschermd landschap”, aldus Lusse Berden, organisator en gemeenteraadslid in Wijnegem.

Naast uitleg over fauna en flora door natuurgids Ludwig Van den Eynde was er dus ook aandacht voor de plannen die deze zeker in deze regio schaarse open ruimte bedreigen. “Er zijn om te beginnen de plannen voor aanleg van de zogenaamde Leidingstraat Antwerpen-Ruhr (Geleen). Eén van de tracés die ter studie liggen zal ook een strook van 55 meter breed door Ertbrugge vernietigen. En dit project lijkt vooral de oude fossiele industrie ten goede te komen. Daarom is de impact op natuurwaarden en woongebieden buiten proportie.”

Ook Paul Lermytte van Wijkcomité Ertbrugge sprak de wandelaars toe.

Ook Paul Lermytte van Wijkcomité Ertbrugge sprak de wandelaars toe. © JAA

Collega-gemeenteraadslid Marleen Elen van Groen vult aan. “Ook de geplande A102 als onderdeel van het Haventracé in het kader van de Oosterweelverbinding kan de doodsteek geven aan natuurgebieden ten noordoosten van Antwerpen als niet gekozen wordt voor een geboorde tunnel. Andere varianten om de nieuwe autoweg aan te leggen evenals een op- en afrittencomplex ten zuiden van het Albertkanaal zijn voor Groen Wijnegem onaanvaardbaar.”

De wandeling eindigde met een ontmoeting met Paul Lermytte, voorzitter van Gruunrant en trekkende kracht van Wijkgroep Ertbrugge die het belang accentueerde van samenwerking tussen actiegroepen en politieke bewegingen om de resterende groene gebieden in de stadsrand van Antwerpen te vrijwaren van gedateerd industrieel beleid. ( jaa)

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio