Dirk Brossé begeleidt sopraan Franches Dhont met muziek die hij schreef voor , een cultuurproject van uitvaartplanner Sereni.  

Dirk Brossé begeleidt sopraan Franches Dhont met muziek die hij schreef voor , een cultuurproject van uitvaartplanner Sereni.  ©  Jan Van der Perre

Uitvaartplanner zet schouders onder muziekproject: “Loop niet weg van de dood”

Antwerpen -

“Een begrafenisondernemer doet veel meer dan een kist ter aarde bestellen”, zegt Bram Coussement van Sereni. Om het taboe rond doodgaan te verlichten ging de uitvaartplanner in zee met dirigent Dirk Brossé.

Ilse Dewever

Opgericht in 2016 verenigt Sereni vandaag een veertigtal begrafenisondernemers in Vlaanderen. De uitvaartplanner geeft opleidingen, maar neemt als overkoepelende vereniging ook administratieve taken over van haar leden of legt zich toe op technische aspecten, zoals streaming bij begrafenissen. “Door de begrafenisondernemers dat werk uit handen te nemen, kunnen ze zich toespitsen op wat echt van belang is in hun job: het maximaal bijstaan van familieleden van overledenen”, vertelt Bram Coussement, directeur van Sereni. “Omdat er in Vlaanderen nog steeds een groot taboe rust op doodgaan, vraagt dat veel aandacht. In die omkadering wil Sereni zowel de mensen uit het vak, als het grote publiek de hand aanreiken. Vandaar ONT-roerd, een muziektheatervoorstelling over rouw, afscheid en verdriet die eind oktober op diverse plekken in Vlaanderen en Brussel zal spelen.”

Dirk Brossé. 

Dirk Brossé. ©  Jan Van der Perre

Om deze voorstelling vorm te geven klopte Sereni aan bij Dirk Brossé, die voor het project muziek bedacht voor een vijfkoppig ensemble. “Ooit speelde ik zelf met het idee om een cd op te nemen met uitvaartmuziek”, vertelt Gentenaar Brossé, die vooral als dirigent internationaal scoort. “Dat is er niet van gekomen, maar als trompettist heb ik als jongeman wel vaak op begrafenissen gespeeld. Mijn vader was begrafenisondernemer en voor ons gezin was de dood doodgewoon. Toch merk ik dat de meeste mensen met enige huiver over heengaan spreken. Muziek kan helpen om de juiste toon te vinden.”

Bram Coussement, directeur van Sereni. 

Bram Coussement, directeur van Sereni. ©  Jan Van der Perre

Naar een scenario van Dirk Van Vaerenbergh paart ONTroerd muziek van Dirk Brossé aan weetjes over de dood, quotes van bekende dichters en getuigenissen uit het dagelijks leven. “Loop niet weg van de dood”, aldus Brossé. “Vind de moed om te spreken over wat je zelf belangrijk vindt als je einde nadert. Sterven is niet alleen een kwestie van doodgaan, maar ook en vooral van leven. Ook al is de overledene weg van deze aarde, hij laat toch heel wat achter voor zijn naasten. ONTroerd wil dus geenszins een triest concert zijn, maar eentje dat de toeschouwer hoopvol achterlaat.”

ONTroerd speelt eind oktober in Gent, Kortrijk en Brussel. De eerste voorstellingen vinden plaats in Antwerpen in het gloednieuwe Botanic Sanctuary-hotel.

Drie sessies van muziektheatervoorstelling ‘ONTroerd’ op 25/10 in Botanic Sanctuary Antwerpen, www.ontroerd.be