©  BELGA

Politieman moet wegspringen voor auto tijdens Wodca-actie: zes maanden cel geëist

Herenthout, Zandhoven -

Het Openbaar Ministerie heeft maandag zes maanden voorwaardelijke celstraf gevorderd tegen een 23-jarige man uit Herenthout. De man, die toegaf dat hij op het moment van de feiten verslaafd was aan drugs, weigerde te stoppen voor een alcoholcontrole in Zandhoven. Een politieman moest zelfs wegspringen om niet onder de auto terecht te komen.

De politie kreeg V.S. in het vizier tijdens een onderzoek naar een zwaar ongeval en las daarom de gsm van de man uit. Met het ongeval zelf bleek hij uiteindelijk niets te maken te hebben, maar de speurders troffen wel drugsgerelateerde berichten aan in de gsm van de Herenthoutenaar. “Hij gaf toe drugs te gebruiken en zei gelijktijdig dat de tussenkomst van de politie bij hem een klik had gemaakt. Dat hij alles in het werk ging stellen om te stoppen met drugs”, zei openbaar aanklager Karel Berteloot. “Blijkbaar was die belofte maar van korte duur, want amper twee weken later ging hij door het lint bij een Wodca-actie in Zandhoven. Bij het zien van de controle vertraagde hij, maar plots gaf hij opnieuw gas en ging ervandoor. Een politieman kon nog net op tijd wegspringen en werd gelukkig niet door de wagen gegrepen.”

Uiteindelijk kon V.S. snel tot stilstand worden gebracht. Politiemensen hadden wel gezien dat er onder meer een weegschaaltje en kleine zakjes, die vaak worden gebruikt bij het verkopen van drugs, uit het raam van de auto waren gegooid.

Gestopt met drugs

Het Openbaar Ministerie kon zich vinden in een voorwaardelijke straf, gekoppeld aan een begeleiding om de drugsverslaving van V. aan te pakken. De advocaat van de man zei dat V.S. drugs voor zichzelf aankocht en af en toe iets meebracht voor maximum een drietal vrienden. Er werd een autonome probatiestraf gevraagd. Temeer omdat de Herenthoutenaar ondertussen gestopt zou zijn met het gebruik van drugs.

De raadsman had er wel een probleem mee dat zijn cliënt ook werd vervolgd voor gewapende weerspannigheid. “Eigenlijk gaat het hier om het niet uitvoeren van een bevel van een politieman. Maar mijn cliënt heeft nooit de intentie gehad om ook maar iemand aan te vallen of aan te rijden.”

Uitspraak volgt op 4 oktober.  (tdk)

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER Rechtbank Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio