© rr

Ode ‘Aan mijn dorpje’ steekt in een nieuw eigentijds jasje

Grobbendonk -

Het oude liedje Aan mijn dorpje is vanonder het stof gehaald en heeft met eigentijdse arrangementen, maar zonder te raken aan de oorspronkelijke tekst, een facelift gekregen. Sopraan Noémie Schellens heeft het lied ingezongen en daarvan is een filmpje gemaakt zodat het kan bewaard blijven.

Marc Peeters

Aan mijn dorpje is geschreven door de in Grobbendonk geboren en getogen woordkunstenaar Leo Liesse. Het juiste tijdstip ging verloren in de loop de jaren, maar het was alleszins tijdens het interbellum. Dat is de periode tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Leo wilde met het lied zijn verbondenheid met en de liefde voor zijn geboorteplaats bezingen. Hij liet de tekst op frivole muziek zetten door zijn vriend Flor Van Camp.

“Het refrein Oh Grobbendonk zo schoon voor mij, zit bij de meeste oudere dorpsgenoten verankerd in het geheugen”, weet burgemeester Marianne Verhaert (GiB). “De kleinzoon van Leo Liesse was onderwijzer in wat toen nog de Jongenschool was van Grobbendonk. Van hem kregen generaties jongens muziekles, waarin het lied van zijn grootvader vaste kost was. Maar gaandeweg deemsterde de opvoering er van weg in de vergetelheid.”

In 2006 werd het lied nog eens van onder het stof gehaald, maar daarna werd het opnieuw stil. Tot enkele mensen het idee kregen om met dit immaterieel stukje erfgoed aan de slag te gaan. Het resultaat is een vrolijk filmpje geworden waarbij beelden van de sopraan en enkele muzikanten worden afgewisseld met opnames van oude prentkaarten en eigentijdse natuur- en luchtbeelden gemaakt met een drone.

“We hebben het filmpje getoond tijdens de Dagen van de Verenigingen en de reacties waren zeer enthousiast”, weet Marianne Verhaert. “De volgende uitdaging is bekijken wat er kan gebeuren om er verder mee uit te pakken. Het zou zonde zijn om het enkel in huiselijke sfeer te bekijken. “

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio