©  AFP

Amerikaanse ziekenhuizen hebben handen vol met mensen die veterinair middel slikken tegen coronavirus: “Je bent geen paard”

Gezondheidsexperts in de Verenigde Staten maken zich zorgen over mensen die het anti-parasitaire middel Ivermectine slikken omdat ze het zien als wondermiddel tegen het coronavirus. Een arts uit Oklahoma zegt dat ziekenhuizen de handen vol hebben aan patiënten die een overdosis van het geneesmiddel hebben genomen.

Na een factcheck van Knack kunnen we niet meer achter de inhoud van dit artikel staan. “Er werd geen bewijs gevonden dat Amerikaanse ziekenhuizen de ‘handen vol’ hebben met mensen die ivermectine slikken tegen het coronavirus. Bovendien werd de uitspraak van een dokter waarop die stelling gebaseerd is, tegengesproken door twee van de drie ziekenhuisgroepen waaraan die dokter verbonden zou zijn, en afgezwakt door het derde”, aldus Knack. 

Ivermectine wordt gebruikt om vee mee te behandelen, maar kan ook worden voorgeschreven aan mensen. Er ontstond tijdens de pandemie een stormloop op het middel in de Verenigde Staten, ondanks waarschuwingen van de autoriteiten dat nog niet is aangetoond dat het geschikt is om een coronabesmetting mee te behandelen.

Dokter Jason McElyea uit Oklahoma waarschuwde in Amerikaanse media dat de wachttijden in ziekenhuizen oplopen door de toestroom van mensen die ziek worden nadat ze zichzelf hebben behandeld met Ivermectine. Hij stelde dat patiënten na een overdosis last krijgen van misselijkheid, spierpijn en zelfs verlies van zicht.

Een andere arts uit die staat, Matthew Payne, zei onlangs tegen The Washington Post dat hij in ziekenhuizen regelmatig patiënten treft die coronavaccins niet vertrouwen en Ivermectine zien als een veiliger alternatief. “Ze zijn dan verrast en geschokt als ze ziek worden en naar het ziekenhuis moeten komen.”

“Stop ermee”

Medicijnwaakhond FDA benadrukte eind vorige maand al dat het gevaarlijk kan zijn om zelf grote hoeveelheden Ivermectine in te nemen. “Je bent geen paard. Je bent geen koe. Zonder gekkigheid: stop ermee”, schreef de toezichthouder in een Twitterbericht.

Amerikanen bemachtigen Ivermectine onder meer via internet en speciaalzaken voor veehouders. Ook zijn er artsen die het geneesmiddel voorschrijven. Medische brancheorganisaties AMA, APhA en ASHP riepen afgelopen week op Ivermectine niet meer te verstrekken aan coronapatiënten, behalve voor onderzoeksdoeleinden.

Het middel wordt wel aangeprezen door bekende figuren in de media. Podcastpresentator Joe Rogan, die miljoenen volgers heeft, onthulde dat hij Ivermectine had genomen nadat hij het coronavirus had opgelopen. Complotdenker Alex Jones slikte een paar pillen tijdens een live-uitzending.  

Complotdenker Alex Jones 

Complotdenker Alex Jones ©  AFP

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio