Het gros van de deelnemers aan de eerste kunstenroute van Ranst voor het huis met raamprojecties van Ann Francx.

Het gros van de deelnemers aan de eerste kunstenroute van Ranst voor het huis met raamprojecties van Ann Francx. ©  kma

Eerste kunstenroute gaat van glasblazer over kantwerker tot pyrografe

Ranst -

Nog tot en met 26 september loopt er een kunstenroute door de vier deelgemeenten van Ranst waar inwoners hun werk voorstellen. De gemeente Ranst kon via een oproep ruim twintig individuele kunstenaars enthousiasmeren om iets rond het thema licht te maken.

Kristin Matthyssen

Schepen van cultuur Annelies Creten (Groen) opende de eerste kunstenroute van Ranst. In januari deed de gemeente de oproep naar amateur- of professionele kunstenaars om een werk voor te stellen op een zichtbare plaats. Dat kan zijn in de voortuin of achter het vensterglas. Wie geen goeie plek vond, kon ook bij lokale handelaars of op een openbare plaats van de gemeente iets exposeren.

“We wisten niet aan hoeveel deelnemers we ons mochten verwachten, maar Ranst is blijkbaar een heel creatieve gemeente”, zegt schepen Creten. “We hebben zelfs vier kunstenroutes kunnen uitstippelen in de vier deelgemeenten. Er hangen ruim dertig individuele werken van meer dan twintig deelnemers en ook leerlingen van de beeldacademie maakten een werk. Er zit veel variatie in het aanbod, van glaswerk over kantwerk tot schilderen. De leeftijden schommelen tussen de dertien en tachtig-plus.”

Lies Mertens (13) uit Broechem is de jongste deelneemster, gevolgd door Rienke De Bie (18) en Valerie Neeckx (24). “Laat je inspireren door elkaars werken”, riep schepen Creten op. Zo zijn er kunstdisciplines te zien die nog weinig bekend zijn, zoals pyrografie, een kunstvorm waarbij hout met hitte wordt bewerkt. Ze noemen het ook wel eens brandschilderen. “Ik was naar een hobby op zoek”, legt Valerie Neeckx uit hoe ze hierbij terecht kwam. “Ik had het op Pinterest gezien. Zo’n soldeerboutje kost 20 euro in de Ava. Intussen heb ik wel een professioneel soldeerboutje gekocht. Kunst maken door op hout te branden: ik doe het ontzettend graag.”

De landschapsimpressies van Ann Francx. 

De landschapsimpressies van Ann Francx. ©  kma

De groep ging samen eens kijken naar de landschapsimpressies op gouden aluminiumplaten die Ann Francx achter haar vensterramen exposeert schuin tegenover GC Den Boomgaard. Door de weerspiegeling in het vensterglas speelt Ann met haar raamproject met licht. Ze gebruikt ook minder evidente technieken en materialen zoals bijenwas en alcoholinkt.

Bezoekers kunnen te voet of op de fiets de route verkennen. Het routeplan en informatie over de werken en de deelnemers vind je op de website van de gemeente Ranst. Een geprint routeplan kan je in de hoofdbibliotheek vragen.

De gemeente voorziet ook drie prijzen: een publieksprijs (geschenkenmand met lokale producten), een juryprijs van 250 euro en de gemeente zal ook een werk aankopen.

De deelnemers bekijken de werken van collega Ann Francx. 

De deelnemers bekijken de werken van collega Ann Francx. ©  kma

De affiche. 

De affiche. ©  kma

www.ranst.be/kunstenroute