© Jef Matthee

IN BEELD. Verlamde motorcrosser Joël Roelants (31) rijdt opnieuw wedstrijd: “Deed veel deugd”

Herentals, Grobbendonk -

Zeven jaar nadat motorcrosser Joël Roelants (31) zes ruggenwervels brak en verlamd raakte vanaf de borstkas, heeft de durfal uit Noorderwijk (Herentals) zaterdag opnieuw een motorcross gereden. De Kempenaar kwam aan de start van een pitbike-wedstrijd in het Nederlandse Nederweert. “En ik heb me goed geamuseerd, vooral tijdens de eerste reeks”, zegt Joël.

Marc Peeters

Een pitbike is wat kleiner dan een klassieke crossmotor. De machine van Joël is aangepast aan zijn handicap en onder meer uitgerust met een kuipstoeltje. Joël leefde maandenlang toe naar de cross in Nederweert. “Tijdens de trainingen lukte het helemaal niet”, zegt hij. “Ik reed heel moeizaam, raakte een strobaal en kwam ten val. Dat zorgde voor stress en onzekerheid voor de start van de echte wedstrijd.”

Maar ook in de sport is een slechte generale repetitie soms de voorbode van een schitterende première. “Ik was zeer goed weg in de eerste reeks en kon ronde na ronde een beter tempo aanhouden. En nog belangrijker: ik bleef overeind. Dat leidde tot een achtste plaats op een deelnemersveld van een 25-tal rijders. Net voldoende om met de betere crossers uit een tweede reeks de A-finale te mogen rijden. Dat is op zich al iets om trots op te zijn.”

LEES OOK: Verlamde Joël Roelants weer op de racemotor, vader Walter (61) opnieuw naar Dakar: “Gas opendraaien voor de heuvels”

 

 ©  Jef Matthee

Toch valpartijen

Tijdens de finale had Joël even uitzicht op een nieuwe achtste plaats, maar twee valpartijen, gelukkig zonder blessures, brachten hem ver achterop. “Na een val kan ik niet zelf overeind komen. Dus is het wachten op anderen, zoals mijn broer Axel, om me weer op de motor te helpen. Die was stilgevallen, zodat er nog meer tijd verloren is gegaan. Maar terug op de pitbike heb ik nog een paar goede ronden gereden, waardoor ik er toch een goed gevoel aan heb overgehouden.”

De Nederlandse motorbond had voor de deelname van de verlamde motorcrosser speciaal het licht op groen gezet. De andere motorrijders waren gebrieft, onder meer over het feit dat hun tegenstrever zich na een val niet meteen uit de voeten kon maken. “Er is zeker gekoerst om te winnen, maar iedereen was ook zeer hoffelijk”, zegt Joël. “Het deed veel deugd om nog eens in het pak te kunnen meedraaien.”

 

 ©  Jef Matthee

Vader Walter

De toekomst zal moeten uitwijzen of Joël nog vaker aan de start van een pitbike-wedstrijd zal staan. “Het is te vroeg om daar nu al veel uitspraken over te doen. Ik ga eerst afwachten hoe ik me morgen voel en welke impact deze wedstrijden op mijn lichaam hebben gehad.”

De familie Roelants vond het prettig dat een delegatie fans aanwezig was om Joël aan te moedigen. En voor vader Walter Roelants (60) was zaterdag ook een bijzondere dag. Hij werd in zijn woonplaats Grobbendonk gehuldigd omdat hij de oudste Belg ooit is die op de motor de Dakar-rally heeft uitgereden. Nooit opgeven zit bij het geslacht Roelants duidelijk in de genen.

 

 ©  Jef Matthee

 

 ©  Jef Matthee

 

 ©  Jef Matthee

 

 ©  Jef Matthee

 

 ©  Jef Matthee

 

 ©  Jef Matthee

 

 ©  Jef Matthee

 

 ©  Jef Matthee

 

 ©  Jef Matthee

 

 ©  Jef Matthee