Burgemeester Bart Craane en het voltallige schepencollege staan met twee medewerkers van de gemeente bij de gloednieuwe hartjesweide aan de begraafplaats Heiakker in Vlimmeren. Op elke begraafplaats in Beerse is er ruimte voor overleden ongeboren kindjes. 

Burgemeester Bart Craane en het voltallige schepencollege staan met twee medewerkers van de gemeente bij de gloednieuwe hartjesweide aan de begraafplaats Heiakker in Vlimmeren. Op elke begraafplaats in Beerse is er ruimte voor overleden ongeboren kindjes. © Bart Van den Langenbergh

Hartjesweiden geven rustplaats aan overleden ongeboren kindjes: “Ouders kunnen rouwproces op eigen manier beleven”

Beerse -

Op de drie begraafplaatsen in de gemeente Beerse ligt voortaan een hartenweide. Overleden ongeboren kindjes kunnen daar een rustplaats krijgen. “Ouders die hun kindje moeten afgeven lang voor de geboorte, vinden daar een troostplaats”, zegt Bart Craane (CDE-Vlim.be), burgemeester in Beerse.

Bart Van den Langenbergh

Zowel op de begraafplaats in de Beekakkersstraat in Beerse, in de Hoevestraat in Den Hout en op Heiakker in Vlimmeren is een serene plek voorbehouden voor een hartjesweide. Overleden, ongeboren kindjes of foetussen kunnen daar toch nog een rustplaats krijgen. Ze kunnen daar ofwel in een urne begraven worden of de resten kunnen worden uitgestrooid. Burgemeester Bart Craane en het voltallige schepencollege van Beerse hielden zaterdag op elke hartjesweide een plechtigheid waarbij bloemen werden neergelegd en passende muziek werd gespeeld.

Burgemeester Bart Craane legt een witte roos bij het kunstwerk op de hartjesweide in Vlimmeren. 

Burgemeester Bart Craane legt een witte roos bij het kunstwerk op de hartjesweide in Vlimmeren. © Bart Van den Langenbergh

“Ook een ongeboren kindje is een mensje. Ook een kindje dat zo lang verwacht werd, maar toch niet bij ons zal blijven, heeft een plaats in ons hart”, zegt Bart Craane. “Om daar ruimte aan te geven, willen we voortaan die kindjes, wiens voetjes nooit zullen voelen waarvoor gras bedoeld is, een plaats geven op een hartjesweide. We willen elke ouder die een kind moet afgeven lang voor de geboorte de kans geven om daar een troostplaats te vinden. Zo kunnen ze het rouwproces op hun eigen manier beleven en ook hun kindje eventueel een naam geven. We vinden het cruciaal voor de mensen die dit moeten meemaken, dat ze deze keuze kunnen maken.”

Kunstwerk

In Beerse is er plaats voor twintig urnen, in Den Hout zijn er dat acht en in Vlimmeren twaalf. Op elke hartjesweide staat een stenen kunstwerk met een korte bezinningstekst, gemaakt door Grafzerken Aerts uit Beerse. “De medewerkers van de dienst Burgerzaken hebben dit uitgezocht en voorbereid om het juist juridische kader te vinden en om de organisatie in goede banen te leiden”, legt de burgemeester uit. “Onze medewerkers van Openbare Werken en groendienst hebben alles netjes verzorgd, aangelegd en geplaatst. Eigenlijk hoop ik dat er geen gebruik moet gemaakt worden van deze hartjesweiden, maar voor het geval het nodig is, kan het nu wel.”

Een stenen kunstwerk met een tekst en vlindertjes staat op elke hartjesweide in Beerse. 

Een stenen kunstwerk met een tekst en vlindertjes staat op elke hartjesweide in Beerse. © Bart Van den Langenbergh

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio