Grace Embrechts en haar broer Glenn, overhandigen de cheque van BE-lief aan dokters Sébastien Anguille, Zwi Berneman eb Johnny Van Der Straeten, CEO van het UZA. 

Grace Embrechts en haar broer Glenn, overhandigen de cheque van BE-lief aan dokters Sébastien Anguille, Zwi Berneman eb Johnny Van Der Straeten, CEO van het UZA. © RR

Brasschaatse Grace (37) geneest van kanker en helpt wetenschappelijk onderzoek nu zelf vooruit

Edegem/Brasschaat/Schilde -

De vzw BE-lief van Grace Embrechts (37) bezorgde in samenwerking met UZA foundation een cheque van 20.000 euro aan dokter prof. Sébastien Anguille van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA). Dit bedrag zal worden ingezet voor de ontwikkeling van CAR-T celtherapie om een zeldzame vorm van beenmergkanker efficiënt te bestrijden.

jaa

De vzw BE-lief werd opgericht nadat de Brasschaatse Grace Embrechts, leerkracht aan het Atheneum van Schilde, zelf de diagnose kreeg dat ze aan multipel myeloom (MM) leed, ook bekend als de ziekte van Kahler. Dat is een zeldzame vorm van kanker veroorzaakt door een ongecontroleerde woekering van een bepaald type kwaadaardige witte bloedcellen in het beenmerg.

Lees ook: Grace (37) krijgt bloedkanker onder controle: “Met BE-lief wil ik jonge lotgenoten helpen”

Grace is na een succesvolle behandeling door UZA-hematoloog professor Sébastien Anguille zelf aan de beterhand. Ze staat terug halftijds voor de klas. Zijzelf, haar echtgenoot Thomas Jacobs, familie en vrienden zijn de wetenschap dankbaar en zetten zich nu zelf in om het onderzoek van de specialist-arts en zijn team een duwtje in de rug te geven en de relatief onbekende ziekte onder de aandacht te brengen.

20.000 euro

Na oprichting van de vzw begin 2021, ondernam BE-lief allerlei acties zoals een online wijnproeverij met muziek en een professionele sommelier. Eén en ander resulteerde in een opbrengst van 20.000 euro. De cheque werd overhandigd aan Sébastien Anguille in het UZA. De specialist- hematoloog is zeer dankbaar voor deze financiële steun.

“Dokter Anguille gelooft in het heilzaam effect van CAR-T immuuntherapie. Die houdt in dat men de soldaten van ons immuunsysteem, de T-cellen, bewapent met een uiterst krachtige bazooka, een CAR (of voluit: chimerische antigeenreceptor). Deze CAR-T cellen zijn dan in staat om – heel precies – de kwaadaardige cellen te vernietigen”, weet Grace intussen.

 

De vzw BE-lief heeft ook een fonds opgericht via UZA foundation. Zo kunnen mensen die het wetenschappelijk onderzoek willen steunen een fiscaal attest krijgen. In 2021 zal de vzw nog een kunstveiling en wintercafé houden en zal er in het voorjaar 2022 nog een groot sport –en familie-event plaatsvinden.