De Stoempers uit Walem, 40 jaar jong. 

De Stoempers uit Walem, 40 jaar jong. © Leo De Nijn

Walemse wielertoeristen De Stoempers trappen al 40 jaar

Walem -

Wielertoeristenclub De Walemse Stoempers hebben zaterdag 40 kaarsjes uitgeblazen. De verjaardag werd gevierd met een ‘2 x 100 km challenge’ met vertrek en aankomst in stamkroeg ’t Hoekske. “We zijn van plan om er nog vele jaren bij te doen”, klinkt het bij de jubilerende Stoempers.

Leo De Nijn

De club werd gesticht in 1981 en 40 jaar later zijn ze bij de Stoempers nog steeds springlevend. Ook de stichter, Paul Mortelmans – iedereen kent hem als ‘de polle’ – trapt nog altijd mee. Van ‘de polle’ mag gezegd dat hij als stichter aan de wieg van de club heeft gestaan.

Na het werk ging hij fietsen met een tweewieler. Niet zomaar een ‘veloke’, maar een heuse racefiets met speciale onderdelen. Enkele vrienden van Mortelmans besloten om eens mee te fietsen. Niet zozeer uit sportief oogpunt, maar voor de fun, om onderweg wat te lachen. “Maar ook omdat er na het fietsen meestal in een cafeetje een uitgebreide analyse volgde van de dagbelevenis. Dat was toen in ’t Zonneke bij Maria Van Beka, alias Mie Bé. De Stoempers voelden zich goed bij ‘Mie’ en het werd het eerste clublokaal van de jubilerende wielertoeristenclub”, weten de pioniers van het eerste uur.

Stichter Polle Mortelmans.

Stichter Polle Mortelmans. © Leo De Nijn

Naar Scherpenheuvel

In 1982 waren ze al met tien. Toen zijn ook de zondagse voormiddagritten gestart. Een serieuze ingreep want de meest katholieke fietselingen moesten kiezen tussen de fiets of de hoogmis. “Maar die zonde werd gecompenseerd door een jaarlijkse rit naar het verre Scherpenheuvel”, zo staat netjes genoteerd in de archieven van De Stoempers.

Het ging de wielertoeristenclub voor de wind. Het aantal leden ging crescendo en in april 1998 rolde het eerste clubblad – hoe kan het ook anders – ’t Stoemperke’ van de stencil machine. Vandaag tellen De Stoempers een 50-tal leden. De jongste fietser is Sander De Vos (22) , de ouderdomsdeken is Jan Smets (79).

Samen uit, samen thuis

Wat altijd in de veertig bestaansjaren van de club wel een heikel punt is geweest, is de snelheid waarmee de zondagse fietstochten zijn afgewerkt.

“In het begin waren er nog geen snelheidsmeters. Iedereen noemde ze ‘afstandsmeters’. Maar de snelheid lag rond de 25 kilometer per uur. Eind jaren tachtig deden de meer gesofistikeerde fietscomputers hun intrede in het fietsmateriaal en was 30 kilometer per uur de richtsnelheid. Maar uiteindelijk kan iedereen het tempo aan en hanteren we ook de slogan van ‘samen uit, samen thuis’. Laat daar geen discussie over bestaan”, geven de Stoempers anno 2021 mee.

Zaterdag fietsten de jubilarissen 200 kilometer door de groene plekjes rond Mechelen. ’s Middags is de innerlijke mens versterkt met een lichte maaltijd in ’t Hoekske, dat al meer dan 20 jaar de stamkroeg is van de Stoempers. Het feestje eindigde met nog een paar pintjes. Al moeten we dat toch wel met een korreltje zout nemen.

De Stoemers anno 1985.

De Stoemers anno 1985. © RR

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio