Chemiereus Covestro schrapt 1.700 banen, gevolgen voor fabriek in Antwerpen nog niet bekend

De 900 werknemers van Covestro, het vroegere Bayer, in de haven van Antwerpen zijn ongerust dat de chemiereus ook in ons land mensen zal ontslaan. Het bedrijf schrapt wereldwijd 1.700 banen, de job van bijna een op de tien personeelsleden is daarmee bedreigd.

Tommy Huyghebaert

Het Duitse chemieconcern Covestro wil duurzaam groeien, inzetten op efficiëntie en activiteiten schrappen die niet langer in dat transformatieplan passen. Mogelijk dus ook activiteiten in Antwerpen. “We kunnen op dit moment niemand geruststellen”, zegt ACV-afgevaardigde Patrik Collier. “Wij zijn donderdag op de hoogte gesteld van de wereldwijde plannen. Maar de lokale directie kon niet zeggen welke impact er zal zijn in Antwerpen. Daarvoor is het volgens hen wachten op een analyse die pas begin volgend jaar afgerond wordt.”

Anthonie De Lausnay van ABVV Covestro is positiever dan zijn collega. “Het bedrijf kondigde aan om overal ter wereld de efficiëntie van de vestingen te controleren. Ik kan me niet voorstellen dat ze hier problemen zullen vinden. We zitten hier al op ons tandvlees qua bezetting. Ik denk dus niet dat ze hier nog ergens kunnen snijden wat personeelsleden betreft.”

842 miljoen winst

De Lausnay vindt het wel vreemd dat Covestro net op dit moment naar buiten komt met de ontslagronde. In de tweede helft van 2021 boekte Covestro na een zwak coronajaar een omzet van 7,3 miljard euro en een winst van 842 miljoen euro. “Terwijl de champagne bij wijze van spreken van de trap vloeit bij de directie, moet het personeel angstig zitten afwachten of hun baan al dan niet is bedreigd.” Volgende week volgt een bijzondere ondernemingsraad, maar of er daar meer informatie kan gegeven worden, is allesbehalve zeker.

De kunststoffen van Covestro worden in tal van producten gebruikt – het zachte schuim bijvoorbeeld in matrassen, autostoelen en sofa’s en het harde schuim als isolatiemateriaal in koelkasten en in huisgevels. Andere stoffen – zogenaamde polycarbonaten – worden gebruikt voor autokoplampen en omhulsels voor mobiele telefoons of laptops.

Vastgoed

Jobs in de regio