Na 26 jaar wiskunde gegeven te hebben, ruilde Annemie Dierickx (l)  haar plaats voor de klas in voor het bureau van algemeen directeur. Ze kreeg er met Kristien De Wilde een ervaren en nu al onmisbare ‘sidekick’ bij.  

Na 26 jaar wiskunde gegeven te hebben, ruilde Annemie Dierickx (l) haar plaats voor de klas in voor het bureau van algemeen directeur. Ze kreeg er met Kristien De Wilde een ervaren en nu al onmisbare ‘sidekick’ bij.  © JAA

Nieuwe directietandem wil Annuntia-Instituut naar rustig vaarwater loodsen

Wijnegem -

Naast de 750 leerlingen en negentig leerkrachten zijn deze week ook de nieuwe directeurs Annemie Dierckx en Kristien De Wilde aan het schooljaar begonnen in het Annuntia-Instituut. Het is er de zoveelste directiewissel in korte tijd. “Maar wij zijn vast van plan om hier een lang verhaal te schrijven en voor standvastigheid te zorgen”, aldus de nieuwe directietandem.

Jan Auman

Nadat Jos Grommen in 2014 na een zeer lange loopbaan afzwaaide als directeur, kwam het in 1985 uit een fusie van Regina Pacis (meisjes) en Sint-Jozef (jongens) ontstane Annuntia-Instituut in een carrousel van directiewissels terecht. Dirk Van Nuffel, Jo Goossens en Evelyn Eeckelaert bleven achtereenvolgens elk om uiteenlopende redenen niet lang in het bureau van de directeur zitten.

Annemie Dierckx (49), die al 26 jaar wiskunde had gegeven in de school, viel vorig jaar ad interim in. Ze kreeg toen Kristien De Wilde (45) uit Temse naast zich als beleidsondersteuner. Dat werd zo’n meevaller dat het schoolbestuur beide dames heeft aangesteld als nieuwe directeurs. “Ik ken deze school door en door en weet waar de lokale gevoeligheden liggen. Kristien had al zes jaar ervaring als directeur in het technisch atheneum van Lokeren, voor ze in Wijnegem neerstreek. Een revelatie. Het klikte meteen wonderwel tussen ons en we vullen elkaar erg goed aan.”

Annemie Dierckx en Kristien De Wilde op het meest fleurige plekje van de speelplaats.

Annemie Dierckx en Kristien De Wilde op het meest fleurige plekje van de speelplaats. © JAA

De twee nieuwe kapiteins willen nu vooral rust brengen aan boord van het grote schip dat het Annuntia-Instituut is. Dierckx en De Wilde willen de leerkrachten de ondersteuning bieden die ze verdienen en waar ze ook nood aan hebben na de vele wissels aan de top. “Grote koersveranderingen staan er dan ook niet op til”, zegt De Wilde. “Met de Digisprong, waarbij we alle kinderen van een laptop of Chromebook zullen voorzien, en de nieuwe eindtermen, die nu ook al in het derde middelbaar worden toegepast, komen er sowieso al genoeg uitdagingen op ons af.’

Kleurrijk Verbonden

Als jaarthema koos Annuntia voor Kleurrijk Verbonden. “Niet toevallig”, licht Kristien De Wilde toe. “We willen in de verf zetten dat we diversiteit hoog in het vaandel dragen en dat op Annuntia iedereen welkom is. En we willen ook tegemoet komen aan de behoefte van onze leerlingen om na die aanslepende isolerende coronaperiode opnieuw met elkaar in groep om te gaan.”

“We merken bij sommigen toch wat gevoelens van eenzaamheid”, vult Dierckx haar collega aan. “De voorbije dagen was al te merken dat ze echt deugd hebben van elkaar terug te zien. De door sommigen opgelopen leerachterstand proberen we weg te werken via het project ‘Bijsprong’ waarbij onze vakleerkrachten voor wiskunde, Frans en Nederlands in de klas extra ondersteuning krijgen.”

Eveneens om dat groepsgevoel te versterken, hoopt de nieuwe directie net als alle betrokken leerkrachten dat de traditionele buitenlandse schoolreizen van het laatste jaar (Berlijn) en vierde jaar (Parijs) kort voor de paasvakantie eindelijk opnieuw kunnen doorgaan. “Al moeten die knoop nog worden doorgehakt. In extremis afgelasten met zware financiële gevolgen, is een scenario waar we liever niet in verzeilen”, aldus Dierckx. “Na enkele geschrapte edities hopen we natuurlijk ook opnieuw te kunnen demonstreren hoe creatief onze leerlingen zijn tijdens de show ‘Annuntia’s got talent’.”

Een sfeerbeeld van Annuntia’s Got Talent van 2013. Hopelijk kunnen de leerlingen dit jaar opnieuw hun creativiteit tonen voor ene live publiek.

Een sfeerbeeld van Annuntia’s Got Talent van 2013. Hopelijk kunnen de leerlingen dit jaar opnieuw hun creativiteit tonen voor ene live publiek. © JAA

Tom Van Grieken

Dat Tom Van Grieken (Vlaams Belang) het nieuwe schooljaar kleurde met een banbliksem naar de vermeende ‘linkse’ leerkrachten, is ook bij de nieuwe directeurs niet onopgemerkt gebleven. Annemie Dierckx, die tot voor kort in de gemeenteraad van haar woonplaats Wommelgem zat voor de partij Groen, wil er liever niet veel woorden aan vuil maken, maar is zichtbaar geraakt door die verwijten.

“Ik vind dergelijke polarisering zo verkeerd. De grote zone met meer gematigde en genuanceerde opinies, is veel rijker en boeiender. Je hoeft echt niet voor extremen te kiezen. Los van de politiek focussen wij liever op wat mensen gemeen hebben met elkaar. Op Annuntia krijgen jongeren alleszins een heel brede en neutrale kijk op de maatschappij aangeboden en dat willen we zeker zo houden. En dat we elkaar daarbij allemaal, ongeacht afkomst of kleur, respecteren, is de evidentie zelve en staat zelfs in de eindtermen. Ons jaarthema Kleurrijk Verbonden illustreert dit.”(jaa)

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio