Gust Lenaerts en Kris Keersmaekers naast de springpiste, allebei zijn ze al jarenlang mee trekpaarden van Jumping Zandhoven. 

Gust Lenaerts en Kris Keersmaekers naast de springpiste, allebei zijn ze al jarenlang mee trekpaarden van Jumping Zandhoven. ©  Kristin Matthyssen

Oudste nationale jumping van België start onder stralende zon: “We noemen het zelf de ‘49,5ste’ editie”

Zandhoven -

Jumping Zandhoven, de oudste nationale jumping van ons land, beleeft dit weekend zijn vijftigste editie. “Maar zelf spreken we liever van de 49,5ste editie”, zeggen Gust Lenaerts en Kris Keersmaekers, allebei al jarenlang mee de trekpaarden van Jumping Zandhoven. “Pas volgend jaar, als alles weer normaal is, willen we dat jubileum echt vieren.”

Kristin Matthyssen

Jumping Zandhoven verwacht achthonderd combinaties aan de start. Door de onzekerheid rond de coronamaatregelen tijdens de voorbereiding werd beslist om de seniorennamiddag op vrijdag en de Ontmoeting aan de Top op zaterdag niet te laten doorgaan. Het gaat dus om een lightversie. “De focus ligt op de paardensport”, zegt Gust Lenaerts. “Zaterdagavond gaan we wel Albert Maes nog vieren omdat hij 25 jaar voorzitter is van het jumpingcomité.”

Zelfs de lightversie heeft nog veel te bieden. Aanwezig: gratis kinderanimatie met ponyritten, een speelbus en kermiskraam, een groot terras met drank, hapjes en eten. “Jumping Zandhoven blijft toch een speciale jumping”, vertelt Dirk Van Opstal uit Nijlen, die vrijdag al kwam meespringen. “Hier is altijd sfeer en volk, zeker op zondag. Als streekruiter kom ik altijd graag naar hier.”

In de jurytoren zit een vierkoppig team paraat.  

In de jurytoren zit een vierkoppig team paraat.  ©  kma

In de jurytoren zit een vierkoppig team paraat. 

In de jurytoren zit een vierkoppig team paraat. ©  kma

Zondag tijdens de Grote Prijs komen grote namen in actie. Zo zijn Stal Axel Verlooy aanwezig, de familie Prouvé, Jan Vermeiren, Nick Vrins, de familie Pieters en andere profs.

De eerste editie van deze oudste nationale jumping werd in oktober 1970 gehouden op initiatief van Armand Tyteca, de toenmalige organisator van jumping Antwerpen in het Sportpaleis. Hij vroeg of er iemand een geschikt terrein wist voor een groot springfestijn. Wijlen Gust Zagers, zelf ruiter van de LRV Oelegem, had aan de rand van de gemeente Zandhoven op de Oelegembaan nog een terrein liggen. Hij kon Emiel Peeters en Zandhovens ereburgemeester Willy De Bie mee enthousiasmeren. Later verhuisde de jumping naar de Populierenhoeve.

Jumping Zandhoven doet het verenigingsleven ook bruisen. Jaarlijks wordt circa 30.000 euro van de opbrengst uitgekeerd aan het Zandhovens verenigingsleven. Ook voor sponsors en ondernemers is het een belangrijk netwerkevent geworden. Slechts één keer kon de jumping niet doorgaan, en dat was vorig jaar tijdens de pandemie.

De helpers staan ook weer paraat. 

De helpers staan ook weer paraat. ©  kma

Jumping Zandhoven 2021. 

Jumping Zandhoven 2021. ©  kma

Jumping Zandhoven 2021. 

Jumping Zandhoven 2021. ©  kma

Jumping Zandhoven 2021. 

Jumping Zandhoven 2021. ©  kma

Jumping Zandhoven 2021. 

Jumping Zandhoven 2021. ©  kma

Jumping Zandhoven 2021. 

Jumping Zandhoven 2021. ©  kma

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio