Sonja Hendrickx is al meer dan twintig jaar gemachtigd opzichter. Meestal vind je haar terug op de Heiststeenweg in Beerzel. 

Sonja Hendrickx is al meer dan twintig jaar gemachtigd opzichter. Meestal vind je haar terug op de Heiststeenweg in Beerzel. © Kristof Van Rompaey

Aan het kapelletje in de Diepestraat is er sinds dit schooljaar geen toezicht meer. 

Aan het kapelletje in de Diepestraat is er sinds dit schooljaar geen toezicht meer. © Kristof Van Rompaey

1 / 2
thumbnail: Sonja Hendrickx is al meer dan twintig jaar gemachtigd opzichter. Meestal vind je haar terug op de Heiststeenweg in Beerzel. 
thumbnail: Aan het kapelletje in de Diepestraat is er sinds dit schooljaar geen toezicht meer. 

Gebrek aan gemachtigde opzichters gaat over de tongen in Beerzel: “Overheid moet het oplossen”

Beerzel, Putte, Grasheide -

Sinds het nieuwe schooljaar zijn er in Putte en de deelgemeente aan drie oversteekplaatsen bewakers weggevallen. Het lokaal bestuur zoekt al geruime tijd naar vrijwillige gemachtigde opzichters (GO‘s), maar die oproep wordt maar matig beantwoord. Wij gingen eens kijken in Beerzel, waar het toezicht in de Diepestraat wegviel.

Kristof Van Rompaey

Gemachtigde opzichters kunnen op verschillende manieren in dienst zijn. Mensen die ooit zijn aangesteld via het Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap (PWA) hebben de taak soms jaren gedaan of doen dat nog steeds. Nieuwkomers die instromen via het nieuwe systeem Wijk-werken kunnen maar maximaal een jaar GO blijven. Gecombineerd met de pensionering van behoorlijk wat PWA’ers zorgt dat voor een tekort aan kandidaten.

Het lokaal bestuur van Putte lanceerde al meermaals een oproep naar vrijwilligers. Intussen keurde de gemeenteraad ook een reglement goed dat in een vergoeding voor hen voorziet. De gemeente hoopt zo toch nog een aantal extra nieuwkomers over de streep te trekken, maar inmiddels is het toezicht wel geschrapt in de Reetlei in Putte, de Schrieksesteenweg in Grasheide en de Diepestraat in Beerzel.

Kim Lambrechts met Lola en Gus aan de schoolpoort in het Bergstraatje. “We fietsen van hieruit richting Heiststeenweg, waar nog wel toezicht is.”

Kim Lambrechts met Lola en Gus aan de schoolpoort in het Bergstraatje. “We fietsen van hieruit richting Heiststeenweg, waar nog wel toezicht is.” © Kristof Van Rompaey

Aan het einde van de tweede schooldag vatten we post aan de schoolpoort van basisschool Maria Middelares in het Bergstraatje, een van de twee basisscholen in het centrum van Beerzel. Inwoonster Kim Lambrechts staat er haar kinderen Gus (6) en Lola (10) op te wachten. “We komen niet langs het kapelletje in de Diepestraat, waar de GO intussen weg is”, vertelt Kim. “We fietsen van hieruit richting Heiststeenweg, waar nog wel toezicht staat.”

Niet gratis

Kim vindt de taak van GO’s van groot belang. “Maar ik begrijp ook dat er weinig mensen enthousiast zijn om dit vrijwillig te doen”, zegt ze. “Ik vind dat de overheid ervoor moet zorgen dat dit systeem kan blijven bestaan. Waar geen toezichters zijn, schrik je trouwens van het rijgedrag. Auto’s stoppen niet gauw. Zeker tijdens de ochtendspits rijden velen gewoon door zonder met anderen rekening te houden.”

Oma Greet Slaets en opa Gerrit Torfs staan op hun oogappels Jasper (bijna 5) en Lien (7) te wachten. Ook zij vinden het jammer dat het toezicht in de Diepstraat is weggevallen. “Soms komen we met de fiets”, vertelt Greet. “Je moet dan goed opletten dat de kinderen niet plots de straat opbollen. Het is daar echt wel een gevaarlijk punt. Ik begrijp niet goed dat het toezicht net daar verdwijnt.” Gerrit vult aan: “Een goed punt om te schrappen, is er niet.”

Oma Greet en opa Gerrit met Jasper en Lien aan de schoolpoort. “Misschien dat een kleine vergoeding mensen wet kan motiveren”, stelt Gerrit.

Oma Greet en opa Gerrit met Jasper en Lien aan de schoolpoort. “Misschien dat een kleine vergoeding mensen wet kan motiveren”, stelt Gerrit.

Greet en Gerrit vinden niet dat mensen een taak met zo veel verantwoordelijkheid helemaal gratis op zich moeten nemen. Dat vrijwillige GO’s nu op een vrijwilligersvergoeding kunnen rekenen, vinden ze terecht. “Veel hoeft dat niet te zijn, maar misschien kan het mensen toch wat motiveren”, stelt Gerrit. “Natuurlijk moet het ook nog passen in je dagschema. Dat is voor veel mensen makkelijker gezegd dan gedaan.”

Hart en ziel

We blijven nog even plakken aan de schoolpoort en houden een kleine rondvraag bij nog een aantal omstanders. Daaruit blijkt grotendeels hetzelfde sentiment: ze vinden GO’s onmisbaar, maar zien het zichzelf om uiteenlopende redenen – voornamelijk tijdgebrek – niet vrijwillig doen. Na onze ‘enquête’ is het Bergstraatje leeggestroomd, dus zetten we onze weg voort richting Heiststeenweg. Sonja Hendrickx houdt daar al meer dan twintig jaar toezicht.

“Nadat ik om medische redenen met mijn job in het ziekenhuis van Duffel was moeten stoppen, ging ik via het PWA aan de slag als GO”, vertelt ze. “Ik combineer dat met middagtoezicht op de school.” Sonja woont op amper 300 meter van de school. Dat klink als een luxe, maar ook door weer en wind is ze op post. “Nog altijd met hart en ziel”, benadrukt ze. “Daar zorgen de lachende gezichtjes van de kinderen en de dankbaarheid van de ouders voor. Eigenlijk zou ik met pensioen kunnen gaan, maar ik ben nog veel te graag onder de mensen.”

Sonja kent alle kinderen bij naam. Continu begroet ze de voorbijgangers en wordt ze zelf begroet.

Sonja kent alle kinderen bij naam. Continu begroet ze de voorbijgangers en wordt ze zelf begroet. © Kristof Van Rompaey

Af en toe springt Sonja in op andere plaatsen, maar meestal is ze ’s ochtends en ’s avonds op post aan de Heiststeenweg in Beerzel. “Het zou kunnen dat het hier nu drukker wordt door het wegvallen van het toezicht in de Diepestraat”, stelt ze. “Daar komen vier armen samen, dus het is toch wel echt een gevaarlijk punt. Als er genoeg kandidaten zijn, dan denk ik wel dat daar weer een gemachtigd opzichter gezet wordt.”

Meer vrijwilligers, minder uren

Een grotere poule aan kandidaten zou ervoor kunnen zorgen dat geschrapte punten weer bewaakt kunnen worden. Dat gaf schepen van Mobiliteit Nick Vercammen (Lijst Burgemeester) eerder aan tijdens de gemeenteraad. Maar de komst van nieuwe vrijwilligers is volgens Sonja op dit ogenblik niet zuiver positief voor het takenpakket van vroegere PWA’ers. “We kregen minder uren, maar voor ons is het belangrijk dat we per halfjaar 180 uur werken”, vertelt ze. “Anders blijven onze papieren niet in orde. Hopelijk houdt de gemeente daar rekening mee.”

Tijdens onze babbel stellen we vast dat een GO soms vier ogen nodig heeft. “Maak er maar tien van”, zegt Sonja lachend. “Het is hier best een gevaarlijk punt, maar ge-luk-kig heb ik nog nooit iets voorgehad. Voor zover ik weet mijn collega’s ook niet. Het kruispunt hier verderop (Heiststeenweg-Koningsbaan) is trouwens even geschrapt geweest, maar toen hebben we massaal aan de alarmbel getrokken. Het is er enorm druk en er kruisen twee hoofdbanen. Daar móét echt iemand staan. Evengoed vind ik dat er bijvoorbeeld aan ’t Bareeltje in Grasheide iemand móét staan. Het is er nu geschrapt omdat er maar weinig kinderen passeren, maar het blijven kinderen en het blijft er gevaarlijk”, zegt ze.

Wie als vrijwillige GO aan de slag wil, kan dat melden aan het lokaal bestuur van Putte. Je kunt dan aan de slag na een beknopte opleiding door de politie.

www.putte.be, 015/76.78.80


MEER OVER Buurtreportage Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio