© atv

Gedenkteken voor slachtoffers gasexplosie Wilrijk onthuld: “We moeten ook de solidariteit blijven herinneren”

Wilrijk -

Exact twee jaar geleden werden drie huizen aan het Ridderveld in Wilrijk weggevaagd bij een gasexplosie, met een dodelijk slachtoffer tot gevolg. Ter nagedachtenis van die tragische gebeurtenis heeft het Wilrijkse districtsbestuur een gedenkplaat op het plein gezet en die vrijdag onthuld.

Op 3 september 2019 iets na de middag daverde de Valaarwijk op zijn grondvesten. Op het Ridderveld had een explosie plaatsgevonden, volgens de rechtbank het gevolg van een defecte gasaansluiting op nummer 11 met als verantwoordelijke Fluvius. Dat pand en de twee panden ernaast werden door de ontploffing van de kaart gevaagd. Daarbij stierf de 86-jarige Louisa D’hertefelt, raakten anderen gewond en sprongen tot ver buiten het plein ruiten stuk.

De Wilrijkse districtsburgemeester Kristof Bossuyt (N-VA) en de districtsschepenen besloten een gedenkteken te voorzien op het plein, langs de kant van de vernietigde woningen. Een blok hout met twee metalen platen met inscripties. Één vermeldt Louisa D’hertefelt en wat er gebeurd is en de andere een stuk uit het gedicht Om en bij het Ridderveld, dat dichter Lander Cornelis na de feiten schreef.

© Patrick De Roo

“Het is een sober gedenkteken, dat niet alleen herinnert aan het heengaan van mevrouw D’hertefelt, maar ook aan de schok die de hele Valaarwijk toen voelde”, aldus Bossuyt. “Ik hoop dat dit gedenkteken in de toekomst op passende manier buurtbewoners zal blijven herinneren aan de tragiek die zich hier heeft afgespeeld. Maar ook dat het hen zal wijzen op de troost, steun en de hulpvaardigheid die hieruit is voortgesproten.” Met dat laatste verwees hij naar de vele steunacties voor de getroffenen die op poten werden gezet.

Terwijl de vlag van Wilrijk van het monument werd gehaald om het te tonen, speelde Katy Watterniaux-Peeters (42) een stukje op haar viool. Met trillende handen, want voor haar was het een enorme stap. Ze was een van de getroffenen bij de explosie. Ze woonde in een van de drie geëxplodeerde huizen op de bovenste verdieping, waar ze vaak met haar open raam aan het oefenen was met haar viool. Ze was helaas aanwezig toen de explosie plaatsvond en belandde onder het puin.

De brandweer wist Katy te bevrijden en ze is ondertussen hersteld van haar fysieke verwondingen. Maar haar psychologisch herstel verloopt moeizamer. “Ik heb een zware depressie gehad en het gaat nog steeds moeilijk. Maar dit is een grote overwinning. Ik ben nog niet zo vaak terug geweest op het plein en het is de eerste keer dat ik hier opnieuw viool speel.”

Katy speelt een enorm moedig stukje viool. Het is de eerste keer dat ze haar instrument opnieuw bovenhaalt op de noodlottige plek.

Katy speelt een enorm moedig stukje viool. Het is de eerste keer dat ze haar instrument opnieuw bovenhaalt op de noodlottige plek. ©  Patrick De Roo

  (anro)

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio