© atv

Peter Genyn uit Kalmthout pakt ondanks sabotage paralympisch goud: “Mijn stoel hing met duct tape aan elkaar”

Rolstoelsprinter Peter Genyn heeft vrijdag op de Paralympische Spelen in Tokio zijn titel op de 100 meter (klasse T51) verlengd. En dat ondanks het feit dat zijn rolstoel vlak voor de finale gesaboteerd werd. Een concurrent had drie banden plat gestoken en zijn kader gebroken. “Mijn stoel hangt met duct tape aan elkaar. Iemand moet geweldig veel schrik gehad hebben.”

havgBron: belga

Genyn haalde het in 20.33, een verbetering van zijn eigen paralympisch record (21.15), voor de Fin Toni Piispanen (tweede in 20.68). Het brons was voor Roger Habsch in 20.76.

Voor de 44-jarige Genyn is het zijn vierde paralympische medaille, de tweede in Japan. Dinsdag werd de Antwerpenaar tweede op de 200 meter, na Piispanen. Vijf jaar geleden won hij in Rio de Janeiro twee keer goud, op de 100 en 400 meter.

© Sporza

“Je moet een sukkelaar zijn om zoiets te doen”

Nog straffer: zo’n driekwartier voor de finale in Tokio van start ging, bleek er sprake te zijn van sabotage van de rolstoel van onze landgenoot. Zijn drie banden waren plat gestoken en zijn kader was gebroken. Het werk van een van zijn concurrenten.

“Je wilt niet weten wat er de voorbije twee uur gebeurd is”, begon Genyn zijn relaas dan ook in tranen. “45 minuten voor mijn opwarming had ik plots drie lekke banden en was mijn kader doorgebroken. Pure sabotage. Iemand moet geweldig veel schrik gehad hebben - een lafaard tot en met.”

 

 ©  RR

“Mijn stoel hangt met duct tape aan elkaar. Bovendien moest hij ook opnieuw afgesteld worden - hij stond zelfs niet helemaal perfect. Maar zo zie je wie er met een stoel kan rijden en wie niet. Het was verschrikkelijk. Ik dacht echt dat het voorbij was. We hadden nog een reservekader, maar doordat de vijs afgebroken was, konden we daar mijn stoel niet opzetten. Echt, ik ben iedereen van de staf enorm dankbaar.”

Genyn wilde geen namen noemen over wie de sabotage mogelijk op zijn geweten heeft. “Maar ik ben blij dat ik kunnen tonen heb dat ze zelfs op deze manier niet kunnen winnen. Je moet een sukkelaar zijn om zoiets te doen.”

 

 ©  BELGA

De teller van Team Belgium staat nu op vijftien medailles (4x goud, 3x zilver en 8x brons). In de paradressuur was er eerder tweemaal goud voor Michèle George (graad V) en tweemaal brons voor Manon Claeys (graad IV). Tafeltennisser Laurens Devos (klasse 9) won goud, tafeltennisser Florian Van Acker (klasse 11) en de tandem Griet Hoet en pilote Anneleen Monsieur (1.000m tijdrit op de piste, B-klasse) brons. Handbiker Tim Celen (T2) zorgde voor zilver en brons (in de weg- en tijdrit), Ewoud Vromant (C2) haalde zilver (in de tijdrit) en Maxime Hordies (H1) brons.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.