Veronique Van Asch met haar grappige zwemfiguurtjes, rechts een schilderij met bijenwas. 

Veronique Van Asch met haar grappige zwemfiguurtjes, rechts een schilderij met bijenwas. 

Veronique ontwerpt unieke keramieken beeldjes: “Sommigen vinden zelfs dat mijn zwemmertjes op mij lijken”

Ranst, Wijnegem -

Keramiek is momenteel razend populair, maar toen Veronique Van Asch er 20 jaar geleden mee begon was het aanbod van soorten klei, glazuren of ovens bij leveranciers nog heel beperkt. De Ranstse houdt van 9 tot en met 15 september in de exporuimte De Kapel in GC ’t Gasthuis in Wijnegem haar eerste solo-expo van beelden, serviesgoed en juwelen. Als extraatje stelt ze ook een selectie van haar schilderijen in bijenwas tentoon.

Kristin Matthyssen

Veronique Van Asch volgde academie. Toen ze met het ontwerpen en maken van beelden in keramiek begon, was ze nog een van de weinigen in de regio. Intussen ontdekken meer en meer mensen het rustgevende van werken met klei.

Veronique haar grappige beeldjes van zwemmers haal je er zó uit in een groep. Ze hebben allemaal een grote haakneus, grote boezem en brede heupen. “Niemand is perfect”, lacht ze. “Sommigen vinden zelfs dat ik een deeltje van mezelf in die figuurtjes leg. Jullie hebben dezelfde snoet, zei iemand me al.”

Guggenheim Museum

Met haar beeldjes mocht ze al als gastartiest in de catalogus van het Guggenheim Museum en in een kunstcatalogus in Parijs staan. In het Duitse Wassenberg nam ze deel aan een groepstentoonstelling.

Haar serviesgoed draait ze niet op schijf maar maakt ze in mallen. “Heel dun, zodat sommigen denken dat het porselein is. Het ziet er fragiel en breekbaar uit maar is net heel sterk. Ik steek mijn serviesgoed zelfs in de vaatwasmachine”, vertelt ze.

Veronique geeft workshops aan volwassenen, kinderen en personen met een beperking. “Het leuke is dat ze met een eigen creatie naar huis kunnen. Kinderen maken bijvoorbeeld diertjes. Voor het maken van potjes en schaaltjes is het werken in mallen minder zwaar dan het draaien op schijf.”

Veel gevoel in haar werk

In haar haren zit een mooie speld met een keramieken knopje en ook het sieraad om haar hals springt in het oog. Ze legt heel veel gevoel in haar werk. Sinds kort maakt Veronique ook schilderijen met bijenwas. “Als erkend ambachtster wordt alles met de hand gemaakt wat elke creatie uniek maakt”, vertelt ze in haar atelier en workshopruimte aan de Ranstsesteenweg 165. Hier is ook een winkeltje waar je terecht kan voor originele geschenken.

De solotentoonstelling van Veronique Van Asch loopt van 9 tot en met 15 september in GC ’t Gasthuis aan de Turnhoutsebaan 199 in Wijnegem. Je kan er terecht maandag en woensdag van 14-20 uur, dinsdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 10-16 uur.

veroniquevanasch

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio