Jeansbroek beschermt ezel Janneke tegen vervelende steekvliegen

Mechelen -

De dierenliefde in het Mechelse Tivolipark kent geen grenzen. Verzorgers hebben ezel Janneke donderdag een aangepaste jeansbroek aangetrokken om zijn poten te beschermen tegen steekvliegen. De vervelende insecten steken het arme dier tot bloedens toe. In het park konden ze het niet meer aanzien.

Sven Van Haezendonck

Hele zwermen muggen en vliegen. Het kwakkelweer de voorbije maanden was er de ideale kweekvijver voor en op wel meer plaatsen zorgen ze voor overlast. Ook op de kinderboerderij van het Tivolipark in Mechelen. “Je mag hier geen minuut stilstaan of je voelt de vliegen steken”, zegt Lennert De Groof (23), een van de dierenverzorgers.

Dat hebben de drie ezels op de kinderboerderij geweten. Papa Janneke, mama Zara en dochter Zina, die zes jaar geleden werd geboren, staan te trillen op hun poten door de vervelende steekvliegen. “Onze ezels hebben er echt enorm veel last van. De vliegen komen op de poten terecht en ze steken de dieren tot bloedens toe. Het is verschrikkelijk”, vertelt Nettie Demeester (56). Al 35 jaar werkt ze als dierenverzorger in Tivoli, maar zo erg heeft ze het nog nooit geweten.

Nettie is al 35 jaar dierenverzorger. “Ik hou van die dieren”, zegt ze. 

Nettie is al 35 jaar dierenverzorger. “Ik hou van die dieren”, zegt ze. ©  Dirk Vertommen

Alles haalden zij en haar collega’s al uit de kast, in de hoop het leed voor de familie ezels te verminderen. “Eerst probeerden we verschillende sprays om insecten te weren. De geur van die producten zou ze moeten weghouden, maar ze helpen niet altijd of maar heel even”, legt Nettie uit. Als oudste van de familie heeft papa ezel het meeste last van de ellendige vliegen.

Myriam Dewael, sinds kort beheerder van het park, ging als dierenvriend ook mee op zoek naar een oplossing. “Ik kon het niet aanzien dat de dieren afzien”, zegt ze.

Geen fan van look

Bij een volgende poging hoopten de verzorgers de ezels te helpen met windels. “Dat bleek geen succes, want ze bijten eraan. Ze zaten ook niet goed, waardoor de wonden niet goed konden genezen”, vertelt Nettie.

Vervolgens probeerde het park het met een salopette op maat van vader ezel. “Moeder en dochter beten er aan en ze scheurden ze gewoon stuk. Look zou ook helpen, maar daar is Janneke geen fan van.”

In het Tivolipark geven ze niet op. Na een oproep op sociale media zorgde dierenvriend Freya Putteman voor een nieuwe ‘broek’ in jeansstof. “Freya bood aan om ze te maken. Ze is er speciaal enkele keren voor langsgekomen. Dat modelletje proberen wij nu uit: ’s morgens trekken we Janneke zijn broek aan en ’s avonds weer uit”, zegt Nettie.

Nettie en Lennert gaan geregeld op stap met de ezels. 

Nettie en Lennert gaan geregeld op stap met de ezels. ©  Dirk Vertommen

De dierenverzorgers hopen dat papa ezel daarmee geholpen is. “Nu draagt hij letterlijk de broek thuis. We hebben alleszins de indruk dat de vliegen niet meer aan zijn poten kunnen. Als het probleem daarmee opgelost is, willen wij ook mama Zara en dochter Zina zo’n jeans geven”, vertelt Nettie.

Op wandel

Samen met haar collega Lennert gaat ze in het park overigens geregeld op wandel met de ezels. Daar kijken de dieren altijd erg naar uit en het zorgt natuurlijk voor bekijks bij de parkbezoekers. “We zijn momenteel met onze ezels aan het oefenen om ermee op straat te kunnen. Voor Zina is dat nog wennen. Het is de bedoeling dat wij dan eens een bezoekje brengen aan het woonzorgcentrum hier in de buurt. Voor de dementerende bewoners daar lijkt het ons prettig dat ze onze ezeltjes eens kunnen aaien”, zegt Nettie.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio