De zussen Ilse en Anka zijn onder meer creatief met macramé en strobloemen,tussen de kasten die ze met een lik verf een nieuwe, trendy look hebben gegeven. 

De zussen Ilse en Anka zijn onder meer creatief met macramé en strobloemen,tussen de kasten die ze met een lik verf een nieuwe, trendy look hebben gegeven. © Joris Herregods

Creatieve tweelingzussen maken van hobby hun job: meubels restylen en decoreren

Boom -

Ooit stonden ze tussen de groenten en het fruit in de Groentuin in de Velodroomstraat in Boom. In de vroegere koel- en stockageruimte van datzelfde pand pakken tweelingzussen Anke en Ilse De Laet (47) nu uit met een nieuw, creatief project. Op 4 september openen ze Zusat.

In hun atelier gaan de zussen meubels restylen door middel van schilder- en stoffeerwerk en gaan ze allerlei creatieve workshops geven en organiseren. Ook interieur- en decoratiespullen die aan hun creatieve brein ontsproten zijn, krijgen er een plaatsje.

Anka en Ilse bij enkele van hun creaties.

Anka en Ilse bij enkele van hun creaties. © Joris Herregods

“Een nieuwe professionele uitdaging die gegroeid is vanuit onze hobby”, vertelt Ilse. “Mijn zus leeft zich creatief uit met strobloemen en gedroogde planten om er onder meer originele decoratie, kaders en wenskaartjes mee te maken. Ik maak wandtapijten, dromenvangers en hangers in macramé.”

Anka maakt met droogbloemen unieke fotokaders.

Anka maakt met droogbloemen unieke fotokaders. © Joris Herregods

“Daarrond gaan we geregeld workshops geven”, pikt zus Anka in. “Zo hebben we in de maand september al een zestal sessies gepland. Niet alleen rond macramé, maar bijvoorbeeld ook interieurtips, intuïtief tekenen of werken met klankschalen, We willen ook graag horen waar er interesse naar is en de gelegenheid bieden aan andere creatievelingen om hier een workshop te geven.”

Schilderen en stofferen

De workshops zijn slechts een onderdeeltje van Zusat. De zussen willen zich volop storten op het pimpen en restylen van meubels. “Upcycling is een trend die meer en meer opduikt. Er is bij de mensen meer bewustwording dat je met een lik verf of een nieuw stofje een oud meubelstuk een moderne en trendy look kunt geven, in plaats van het zomaar op de vuilhoop te kieperen.”

Enkele gepimpte meubelstukken.

Enkele gepimpte meubelstukken. © Joris Herregods

Enkele gepimpte meubelstukken.

Enkele gepimpte meubelstukken. © Joris Herregods

“Ik merk dat ook als ik weer een projectje heb afgewerkt en foto’s ervan post”, zegt Ilse. “Telkens volgen er wel geïnteresseerde vragen omdat ze ‘ook nog iets staan hebben’.”

De zussen hebben hierin elk hun specifieke taakverdeling, want nadat ze stopten met de groentenwinkel ging hun professionele weg al die richting uit. Ilse ging aan de slag bij maatwerkbedrijf De Brug waar ze de stiel van het stofferen leerde, Anka bouwde expertise op op het vlak van schilderen en kleuradvies bij Colora.

Zusat is bereikbaar via Herten Bruin in de wijk achter de Velodroomstraat, in het weggetje naast huisnummer 1.

Bart ROGGEMAN

Instagram Zusatmaakt, www.zusat.be

MEER OVER

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio